Doperwten lekker en gezond

Iedereen kent ze wel; doperwten. De meeste mensen lusten ze wel en ook worden ze als een van de eerste groenten aan baby’s aangeboden. Erwten zijn lekker, maar zijn ze ook gezond? Lees hier alles over doperwten.

Wat zijn doperwten 

Erwten, ook wel doperwten genoemd zijn een zomergroente. Het zijn de zaden van de doperwtenplant. Van half mei tot half juli kun je ze vers verkrijgen in de winkel. De rest van het jaar kopen we vaak doperwten uit blik. Doperwten worden onrijp geoogst. Alle suiker in de erwten is dan nog niet omgezet in zetmeel. Erwten moeten gekookt worden voordat ze gegeten kunnen worden. Dit komt omdat er een van nature giftige stof in zit die door het kookproces onwerkzaam wordt. Verse erwten dienen hiertoe 10 minuten gekookt te worden, terwijl kleine en jonge erwten al na 5 minuten gaar zijn.

Hoe weet je of doperwten vers zijn

doperwten

Doperwten moeten frisgroen zijn!

Vers kun je ze kopen bij de supermarkt of groenteman. Let met name op de kleur van de erwten, ze moeten fris groen zijn en knapperig. Zorg dat er geen beschadigingen of bruine vlekjes op zitten. Erwten haal je uit de peulen door aan de punten van de peulen te knijpen waardoor deze openbarst. Bewaar de verse erwten in een open plastic zak in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze ongeveer 4 dagen goed.

Zijn erwten gezond

Doperwten zijn heel gezond. Ze bevatten veel voedingsvezels, wat goed is voor de darmwerking en stoelgang. Daarnaast bevatten ze mineralen zoals kalium en ijzer. En bevatten ze vitamine B en foliumzuur.

Recept voor verse doperwten met sjalotjes en mosterd

Dit gerecht kun je eten bij gekookte aardappelen en gegrilde kip of vlees.

Benodigdheden;

  • 400 gram gedopte erwten
  • 25 gram boter
  • 1 sjalotje 
  • 2 theelepels gedroogde dragon
  • 1,5 eetlepel grove mosterd
  • 3 eetlepels slagroom
  • zeef
  • hapjespan

Werkwijze;

  1. Spoel de erwten in een zeef onder koud water af
  2. Smelt de boter in de hapjes pan 
  3. Versnipper de sjalot
  4. Fruit de sjalot in de boter voor ongeveer 2 minuten
  5. Schep de doperwten erdoor
  6. Voeg 3 eetlepels water toe
  7. Voeg naar smaak zout toe
  8. Doe de deksel op de pan en laat de doperwten in 8 minuten gaar stoven
  9. Roer de mosterd door de doperwten
  10. Voeg de room toe
  11. Breng alles aan de kook
  12. Als de saus te dik is kun je nog een scheutje water toevoegen

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten