Zelf tartaarsaus maken

Eén van de lekkerste sausjes voor bij het gourmetten of de barbecue; tartaarsaus! Tartaarsaus is een lekker frisse saus met een ietwat zure smaak. Te koop in de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken en dat is eigenlijk heel makkelijk en leuk om te doen. Daarom hier het recept hoe je zelf tartaarsaus kunt maken.

Wat is tartaarsaus

Tartaarsaus is een koude saus op basis van mayonaise waar een garnituur van ei, peterselie en gehakte uitjes of sjalotjes aan toegevoegd is. Verder gebruikt men vaak augurk, kappertjes en /of bieslook om de saus lekker te maken.

Tartaarsaus wordt vooral gegeten bij gebakken vis of bij gefrituurde gerechten zoals frietjes,  calamares, scampi en andere hartige hapjes.

In Tsjechië wordt de saus gebruikt bij het bekende gerecht Smažený sýr (gepaneerde kaas).

Zelf tartaarsaus maken

tartaarsaus

Zo ziet tartaarsaus eruit!

Benodigdheden;

  • 3 hardgekookte eieren
  • 150 gram mayonaise
  • 50 gram zure room
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 zoetzure augurkjes
  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • Een half bosje fijngehakte peterselie
  • Een half bosje fijngehakte bieslook
  • Zout
  • peper

Werkwijze;

  1. Pel de 3 hardgekookte eieren en prak ze fijn met een vork.
  2. Snijdt de augurkjes zo fijn mogelijk of doe ze even in de keukenmachine.
  3. Roer alle ingrediënten behalve de zout en de peper door elkaar.
  4. Breng de tartaarsaus op smaak met zout en peper.

Bewaar de tartaarsaus afgedekt in de koelkast.

Eet smakelijk!

Vind je het leuk om zelf sauzen te maken

sauzenIn het boek Sauzen staat een duidelijke handleiding voor het maken van sauzen op basis van bouillons, marinades en aftreksels. Daarnaast komen de technieken van binden, licht inkoken en verrijken van sauzen, het maken van witte sauzen, emulsiesauzen (o.a. mayonaises), vinaigrettes, gearomatiseerde oliën en boters aan bod.

Met recepten voor sauzen bij vis, vlees, wild en gevogelte, voor hartige vruchtensauzen, chutneys, voor dessertsauzen op basis van vruchtenpuree, custards enz. Heldere en duidelijke uitleg, geïllustreerd met prachtige foto’s.

Heel handig zijn een alfabetisch register met per gerecht/ingrediënt opgave van bijpassende sauzen en een alfabetisch receptenregister.

Leave a Reply

Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten