Wat is een zwangerschapsmasker

Zwanger in de lente of zomer? Lekker in de zon zitten of toch niet?

Tijdens de zwangerschap hoor je vaak dat je niet in de zon mag zitten vanwege het zogenaamde zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd.
Wat is het zwangerschapsmasker nu precies? Hoe wordt het veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?
Lees hier alles over het zwangerschapsmasker.
 

Wat is een zwangerschapsmasker

zwangerschapsmasker
Hyperpigmentatie op de jukbeenderen!
Een zwangerschapsmasker is een verandering van de huid in het gezicht tijdens de zwangerschap. Vaak is dit een donkerdere kleur van de huid op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie. De pigmentvormende cellen in de huid (de melanocyten) maken teveel pigment aan.
Het in de zon zitten verergerd het zwangerschapsmasker, daarom wordt het afgeraden tijdens de zwangerschap in de zon te zitten.
 
[wp_ad_camp_2]

Waardoor wordt het zwangerschapsmasker veroorzaakt

De veranderingen aan de huid worden waarschijnlijk veroorzaakt door de grote hoeveelheid hormonen die tijdens de zwangerschap in het lichaam aanwezig zijn. Ook hebben vrouwen die aanleg hebben voor een zwangerschapsmasker een grotere kans hierop als zij de anticonceptiepil gebruiken. Ook wordt het zwangerschapsmasker gezien bij vrouwen die niet zwanger zijn en ook niet aan de pil zijn.
Vaak verdwijnt het zwangerschapsmasker na de bevalling weer, dit gaat echter wel langzaam. Bij een volgende zwangerschap kan het zwangerschapsmasker weer terug komen en vaak ook nog donkerder dan voorheen.
 

Wat kun je doen als je eenmaal een zwangerschapsmasker hebt

Welke behandelingen bestaan er als je een ernstige vorm van hyperpigmentatie hebt of als het zwangerschapsmasker na de bevalling niet verdwijnt.
 
  • Je kunt daarbij gebruik maken van een blekende crème. Vaak bevat deze crème de stof hydrochinon. Hydrochinon zorgt ervoor dat een enzym wat aanwezig is in de melanocyten zijn werk niet meer kan doen, waardoor er minder pigment gevormd wordt. De huid kan echter ook overgevoelig zijn voor het bestanddeel of bepaalde plekken teveel bleken waardoor juist weer andere vlekken ontstaan. Je mag deze crème die alleen verkrijgbaar is op doktersrecept niet gebruiken tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Helaas komt het pigment weer terug als je opnieuw de zon ingaat.
  • Een andere optie is gebruik maken van lasertherapie. Door de laser wordt het pigment zeer kort erg verhit. Het gevolg hiervan is dat het pigment wordt afgebroken. Deze stukjes worden opgeruimd door macrofagen (een bepaald type witte bloedcellen). Door gebruik te maken van verschillende golflengtes van de laserstraal kun je pigment op verschillende lagen bereiken. Met lasertherapie kunnen goede resultaten behaald worden, waarbij geldt, dat bij de meest donkerverkleurde huid de beste resultaten worden behaald. Helaas is het moeilijk een donkere huid te laseren en zie je vaak andere verkleuringen optreden. Echter als je na de behandeling weer in de zon gaat zitten, kan het pigment weer terug komen.
Kies de methode die het best bij je past en vraag je huisarts eventueel voor een verwijsbrief of een recept.

Andere huidafwijkingen tijdens de zwangerschap

linea nigra
De linea nigra!
  • De linea nigra; sommige vrouwen krijgen een kenmerkende donkere streep die loopt van het schaambeen tot aan de navel. Vaak krijgen vrouwen met een donkere huidkleur de linea nigra. Blanke vrouwen hoeven niet perse een linea nigra te krijgen. De kenmerkende streep verdwijnt na de bevalling weer.
  • Angioma’s; kleine rode vlekjes die op de huid verschijnen. Als je erop drukt worden ze wit. Deze plekjes bevatten vele bloedvaatjes op een hoop, die ontstaan door de hoge concentratie oestrogenen tijdens de zwangerschap. Deze angioma’s verdwijnen na de bevalling vanzelf weer.
  • Erythema palmare; dit zijn rode handpalmen. Ook dit wordt door een hoge concentratie oestrogenen veroorzaakt en verdwijnt weer na de bevalling.
 

Tot slot

Een zwangerschapsmasker wordt voornamelijk veroorzaakt door de zon tijdens de zwangerschap. Meestal verdwijnt het na de zwangerschap, indien nodig kun je een crème met hydrochinon erin gebruiken of lasertherapie.
 
Wat zijn je ervaringen met het zwangerschapsmasker en is het weggegaan of niet? Laat hier je ervaringen achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.