Wat zijn de meest voorkomende tuinvogels

tuinvogels
Het roodborstje!

Ieder jaar vind er weer een vogeltelling plaats. Welke tuinvogels komen het meest voor en hoe zien ze eruit? Lees hier alles over de meest voorkomende tuinvogels.

1. De huismus

Volgens de jaarlijkse telling staat de huismus op nummer 1. Dat moet ook echt de huismus zijn, want er zijn heel wat andere soorten mussen, zoals heggenmussen en kuifmussen. De gewone huismus is bruin van kleur, waarbij het mannetje donkerder is dan het vrouwtje. Huismussen zijn vaak heel brutaal en durven steeds dichterbij te komen als je bijvoorbeeld in de stad op een terras een broodje eet. Wil je graag huismussen in je tuin? Leg dan vogelvoer neer wat gierst, pinda´s, havermout, maïs en granen bevat.

[wp_ad_camp_2]

2. De roodborst

Roodborstje tik, tegen het raam tik, tik, tik…… Een oud liedje over een roodborstje dat graag naar binnen wil voor wat eten. Dat tikken klopt wel, of pikken eigenlijk want roodborstjes zijn enorm fel. Ze verdedigen hun territorium met hun leven. De kleur rood is voor hen de sleutelprikkel om agressief gedrag te vertonen. Probeer het maar eens met een rood bolletje watten in je boom. Ook heb ik wel eens een roodborstje een fietsbel aan zien vallen, waar hij zijn eigen spiegelbeeld in waarnam.

3. De merel

Merels zijn zangvogels en zingen de mooiste liedjes. Het mannetje is zwart van kleur en het vrouwtje bruin. Daarnaast zijn merels omnivoren, maar wil je ze graag in je tuin, probeer het dan eens met wat rozijntjes of stukjes appel.

4. De vink

vink
De gewone vink!

Van vinken zijn ook heel veel soorten, zo kennen we de appelvink, de goudvink en de gewone vink. De gewone vink is de meest vaak geziene tuinvogel. Vinken werden vroeger vaak als kooivogel gehouden, vanwege hun klinkende roep. Het mannetje is mooi gekleurd, het vrouwtje lijkt erg op de huismus, alleen het vleugelpatroon is anders.

5. De pimpelmees

De pimpelmees ziet eruit als een lief klein vogeltje, maar is eigenlijk heel fel. Hij laat het kaas niet van zijn brood eten. Hij heeft een blauw koppie in plaats van zwart zoals de koolmees en is ook wat kleiner. Pimpelmezen houden van vetbolletjes en pindaslingertjes.

6. Kauw

Kauwtjes vind ik persoonlijk geen leuke vogels. Kauwtjes zijn echter wel trouw aan dezelfde partner. Kun je kauwtjes, kraaien en roeken niet uit elkaar houden, dan is het formaat het meest gemakkelijk. Kauwtjes zijn namelijk het kleinst. Roeken zijn heel groot en komen weinig in de stad voor. Kraaien zijn nog iets agressiever dan kauwtjes.

7. De houtduif

De houtduif komt vaak op pleinen voor, maar ook op De Dam in Amsterdam. Er zijn zeer veel houtduiven in Europa, waarvan er al 1,5 miljoen broeden in Nederland. Verder houden houtduiven van het pikken van zaadjes tussen tegels of op de grond. Hun oorspronkelijke voedsel bestaat uit zaden, oogstresten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel. In de stad eten zij vaak rondslingerende etensresten.

8. De Turkse tortel

Lijkt op de houtduif, maar is veel kleiner. Heeft een licht streepje rond de hals en paart vrij vaak. Probeert zoveel mogelijk voort te planten, maakt nesten van losse takjes, ook in bomen die niet goed zijn om een nest vast te houden, zoals coniferen. Zo kunnen ze tot wel 5 broedsels per jaar grootbrengen, waarbij steeds 2 eieren worden gelegd. Worden de jongen groot? Dan kunnen ze een paar maanden later zelf mee doen aan de voortplanting, vandaar dat de Turkse tortel zich zo snel kan vermenigvuldigen.

9. De spreeuw

Spreeuwen zijn met name bekend van het vliegen in enorme zwermen. Ze zijn in de winter zwart met witte spikkeltjes en in de zomer zijn ze bruin. In het westen van Nederland zijn meer spreeuwen dan in het oosten. Spreeuwen kunnen lang achtereen zingen, maar het geluid lijkt meer op gekwetter.

10. De koolmees

koolmees
De baldadige koolmees!

Koolmezen onderscheiden zich van pimpelmezen doordat ze een koolzwarte kop hebben. Koolmeesjes zijn heel brutaal en baldadig en eten soms zelfs uit de hand. Ze houden van nestkastjes, vetbollen en pindaslingers. Daarnaast zijn ze dol op rupsen, wat handig is voor fruittelers, waar ze mee helpen als biologische bestrijding van ongedierte.

Meest voorkomende tuinvogels in 2014

Wil je ook meedoen aan het tellen van tuinvogels? Vind dan op deze website instructies en tips.

Veel plezier met het tellen of herkennen van tuinvogels!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.