Zelf mayonaise maken

zelf mayonaise makenWil je eens zelf mayonaise maken en niet altijd maar mayonaise kopen in de supermarkt? Of wil je eens een variatie maken die je niet kunt kopen in de winkel? Vind hier het recept om zelf mayonaise te maken en enkele variaties hierop.

Tips zelf mayonaise maken

Je kunt zelf kiezen welke olie je wilt gebruiken in je mayonaise. Maar kies dan het liefst voor arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie extra vergine.  Als je alleen olijfolie kiest geeft dat een sterke smaak. Dit kun je voorkomen door het te mengen met een andere olie. Hierbij moet je opletten dat je eerst de ene olie toevoegt en vervolgens pas de andere olie. Dusvoeg ze niet door elkaar toe maar na elkaar.

Als de mayonnaise te dik is geworden kun je deze verdunnen met een beetje water of melk.

[wp_ad_camp_2]

Benodigdheden om zelf mayonaise te maken

  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel wittewijnazijn
  • 300 ml arachideolie of olijfolie
  • Citroensap
  • Kom
  • Mixer

Werkwijze

  1. Zet de kom op een vochtige doek.
  2. Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn.
  3. Meng de 2 eidooiers met de gladde mosterd, zout en peper.
  4. Klop de wittewijnazijn erdoorheen.
  5. Voeg nu de olie naar keuze druppelsgewijs toe.
  6. Als de saus dikker wordt kun je de olie sneller toevoegen.
  7. Als de mayonaise de juiste consistentie heeft kun je de citroensap toevoegen.
  8. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  9. Bewaar de zelfgemaakte mayonaise tot gebruik in de koelkast.

Variaties op het mayonaise recept

  • Pestomayonaise; voeg aan de mayonnaise twee eetlepels pesto nodig.
  • Aioli; voeg twee teentjes fijngehakte knoflook toe aan de gemaakte mayonaise.
  • Tartaarsaus; voeg twee gehakte augurken, twee eetlepels kappertjes en verse kervel toe.
  • Tonijnmayonaise; voeg 1 blikje tonijn op olie wel gepureerd toe.
  • Tuinkruidenmayonaise; voeg twee eetlepels groene kruiden toe, bijvoorbeeld peterselie en bieslook.
  • Tomatenmayonaise; voeg twee eetlepels tomatentapenade of tomatenketchup toe.
  • Yoghurtmayonaise; wil je een slankere mayonnaise, vervang dan 100 ml olie door yoghurt en voeg 1,5 theelepel mosterd toe.

Eet smakelijk!

Heb je nog tips, opmerkingen of aanvullingen bij dit artikel? laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.