Zelf oliebollen maken

Is het rond oud en nieuw en heb je gewoon trek in een lekkere oliebol? Dan kun je naar een oliebollenkraam of bakker gaan, of je koopt ze in de supermarkt. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken! Dat is misschien nog wel lekkerder ook! Hoe maak je zelf de lekkerste oliebollen?

Vind hier recepten en tips voor het bakken van allerlei soorten oliebollen!

 

Recept voor het maken van naturel oliebollen

oliebollen bakken
Zelf oliebollen bakken is toch het lekkerst en leukst!

Deze ingrediënten zijn bedoeld om gewoon kale oliebollen te kunnen maken. Allerlei variaties op dit recept volgen hieronder. 

  • 1 kilo bloem
  • 1 liter melk
  • 3 eieren
  • 80 gram gist
  • 80 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 20 milliliter citroensap
  • 10 gram zout
  • Zonnebloemolie
  • Poedersuiker
  • Friteuse
Als je nog geen goede friteuse in huis hebt, kijk dan eens hier verder, voor een friteuse waarmee je tegelijkertijd oliebollen en patat kunt bakken of bijvoorbeeld patat en kroketten. Heel handig!

 

Werkwijze voor het maken van naturel oliebollen

  1. Los de gist op in ietwat lauwe melk.
  2. Doe de bloem in een hele grote beslagkom.
  3. Maak een kuiltje in het midden.
  4. Maak de boter zacht en doe dit samen met de basterdsuiker in het kuiltje.
  5. Meng nu heel voorzichtig de melk met de bloem.
  6. Ga door tot je een mooie gladde massa hebt.
  7. Voeg de eieren toe.
  8. Voeg het citroensap toe en daarna het zout.
  9. Meng alles nogmaals goed.
  10. Dek het deeg af met een schone theedoek.
  11. Laat het beslag een uur lang rijzen.
  12. Verwarm de zonnebloemolie tot 175 graden, dit mag niet hoger zijn omdat de oliebollen anders van buiten te snel gaar zijn en van binnen nog rauw.
  13. Gebruik een ijsschep of juslepel om het deeg uit de beslagkom te scheppen.
  14. Bak ongeveer 5 oliebollen per tegelijk.
  15. Laat de oliebollen goudbruin bakken en haal ze uit de frituurpan.
  16. Laat de oliebollen uitlekken op papier en afkoelen.
  17. Bestrooi ze bij het opdienen met poedersuiker.

 

Eet smakelijk!

 

Variaties op de naturel oliebollen

  • oliebollen met rozijnen
    Oliebollen met rozijnen of krenten!

    De oliebol met krenten of rozijnen. Voeg hiertoe 75 gram krenten en 200 gram rozijnen aan het beslag. Laat de rozijnen en krenten eerst een paar uur wellen in lauw water. Laat ze goed uitlekken en bestrooi ze eventueel met bloem (zie hieronder). Voeg de krenten en rozijnen tezamen met het citroensap en zout toe aan het beslag. De verder bereiding blijft gelijk.

  • De appeloliebol. Gebruik in plaats van krenten en rozijnen 200 gram appels, gesneden in hele kleine stukjes. Zorg ook dat de appel zo droog mogelijk is door het eventueel met bloem te bestrooien. Volg dezelfde bereiding als bij de krenten en rozijnen.
  • De ananasoliebol. Gebruik kleine stukjes ananas, geen hele schijven. Dit is te vochtig!
  • De hartige oliebol. Voeg aan het beslag blokjes ham, geraspte kaas en zongedroogde tomaat toe. Dit doe je in de stap van het toevoegen van citroensap en zout. Voeg nooit meer dan 325 gram hartige ingrediënten toe.

 

Hoe zorg je dat krenten of rozijnen regelmatig in de oliebol verdeeld zijn

Dit heb je vast wel eens gehad, oliebollen waarbij alle krenten en rozijnen op dezelfde plek zitten. Als het ware een cluster vormend van krenten en rozijnen.

Een simpel foefje om dat te voorkomen is door de rozijnen of krenten vooraf te bestrooien met bloem. Het eventuele vocht wordt dan opgenomen door de bloem. Zodat als je de rozijnen of krenten met het beslag mengt er geen groepje ontstaat.

Hoe zorg je dat de oliebollen geur uit je huis verdwijnt

Veel mensen vinden het vervelend als de oliebollen geur nog een aantal dagen of zelfs een week in huis blijft hangen. Hoe kun je dat voorkomen?

Ten eerste kun je oliebollen in de schuur gaan bakken of de friteuse op je balkon zetten. Maar als het weer niet mee zit of je hebt geen schuur waar je in kunt bakken, dan zul je toch iets anders moeten verzinnen.

Wat je kunt doen is een bakje met water op het vuur zetten end aar een scheutje azijn bij doen. Als je dit vervolgens op laag gas warm laat worden, neemt de azijngeur de vervelend oliebollenbaklucht weg. Het best is als je tijdens het bakken ook nog even een raampje open zet.

 

Tot slot 

Je kunt de lekkerste oliebollen maken, met de variaties die je zelf wilt! Geniet ervan!

Wil je zelf roomboterkoekjes maken? Kijk dan hier verder!