Wat te doen als je een verstuiking of verstuikte enkel hebt

Je hoort vaak dat mensen iets verstuikt hebben of tijdens het voetballen een verstuikte enkel hebben opgelopen. Wat is een verstuiking precies, hoe krijg je een verstuiking en hoe kun je het behandelen?

Lees hier alles wat je moet weten over verstuikingen.
 

Wat is een verstuiking

 
verstuiking enkel
Een verstuikte enkel is vervelend en pijnlijk!
Verstuikingen hebben van alles te maken met gewrichten. Gewrichten worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden. Bij een verstuiking is een gewrichtsband overstrekt of gescheurd. Met name het enkelgewricht is heel kwetsbaar.
Een verstuiking kan acuut of chronisch zijn. Een acute verstuiking ontstaat bij een beschadiging, terwijl bij een voortdurende druk op een gewrichtsband een chronische verstuiking ontstaat.
Bij een verstuiking scheuren de vezels van de gewrichtsbanden, samen met de bloedvaatjes, hierdoor zwelt het gewricht op. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de volgende kenmerken bevat; roodheid, pijn, warmte en zwelling.
 

Wat zijn de symptomen van een verstuiking

 
Alle bovenstaande kenmerken van een ontsteking komen voor bij een verstuiking en kun je vrij makkelijk herkennen.
  • De roodheid ontstaat deels door gesprongen kleine bloedvaatjes, terwijl de nog intacte bloedvaatjes zich verwijden voor de toevoer van witte bloedcellen en voedingsstoffen. Deze grotere bloedtoevoer zorgt wel voor de afvoer van afvalstoffen, maar hierdoor ontstaat ook een zwelling. Door de toegenomen hoeveelheid bloed wordt de plek ook warmer.
  • De pijn ontstaat door beschadiging van de zenuwvezels op de plek van de verstuiking. Een andere oorzaak van pijn kan veroorzaakt worden door de afvalstoffen die van het beschadigde weefsel afkomen en als laatst veroorzaakt de grotere bloedtoevoer naar de verstuiking een extra druk op de zenuwuiteinden.
 

Hoe behandel je een verstuiking

 
Bij een verstuiking moet de functie van de gewrichtsbanden weer hersteld worden. Je kunt hiervoor de pijn verzachten met ijs, het bloeden verminderen door rust te houden en eventueel met de benen omhoog gaan liggen.
  • Bij een acute verstuiking wordt er vaak onmiddellijk een ijspakking op de plek gelegd (niet zonder doek ertussen!) voor 15 tot 20 minuten. Door de kou vernauwen de bloedvaten zich en vermindert de bloedtoevoer. Hierdoor ontstaat een minder grote zwelling van het gebied. Na de ijspakking wordt het gebied ingetaped of worden er compressen op gelegd, als laatst kan er een drukverband worden gebruikt om vochtophoping rond de verstuiking te voorkomen. Dit drukverband mag niet te strak zitten, de bloedcirculatie mag niet helemaal beperkt worden. Hierna is het een kwestie van rust houden. Het herstel kan 6 tot 12 weken duren, en soms is zelf een fysiotherapeut nodig voor de behandeling.
  • Bij een ernstige verstuiking is soms een operatie nodig om de banden te herstellen en eventueel weer vast te maken aan het bot. Hierna dient gerevalideerd te worden, vaak gaat dit in samenwerking met een fysiotherapeut.
 

Hoe kun je de pijn van een verstuiking verzachten

 
De eerste dagen kun je gebruik maken van ibuprofen. De pijn moet elke dag iets minder worden. Als je nog pijn hebt, hou dan iets langer rust. Ook kun je gebruik maken van een verkoelende gel. Vind hier een goede verkoelende gel, die je kunt gebruiken bij overbelaste spieren, krampen, zwellingen en andere sportblessures.

Wordt de plek juist stijf, beweeg dan een beetje. Masseer de verstuiking zachtjes, hierdoor wordt de plek warmer, wat het herstel versneld.

De zwelling kan langer dan 7 dagen duren. Als de pijn niet helemaal verdwijnt moet je een bezoekje brengen aan je huisarts, er kan dan iets anders aan de hand zijn.
De schade aan de gewrichtsbanden kan soms erger worden als je maar door blijft lopen, een röntgenfoto kan uitwijzen of het om een verstuiking of kleine breuk gaat.
 

Tot slot

 
Een verstuiking is heel vervelend, maar in principe ongevaarlijk. Het herstel duurt vaak lang en is soms pijnlijk. De pijn kun je tijdelijk stillen met ibuprofen, maar blijft de pijn langer aanhouden, bezoek dan zeker je huisarts!

 

Heb je nog tips of aanvullingen over verstuikingen? Heb je misschien zelf een verstuiking gehad? Laat hier je reactie gerust achter.
 

Verder lezen

Bijna iedere hardloper krijgt te maken met blessures. In dit boek kun je tips vinden  voor een goede warming-up of cooling-down, zodat je de kans op blessures verkleint.

 
Heb je wel eens een slijmbeursontsteking gehad of wil je daar meer over weten?
Lees dan hier verder over alles wat met een slijmbeursontsteking te maken heeft.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Wat te doen als je een verstuiking of verstuikte enkel hebt”

  1. Ik heb heel goede ervaringen met een tip van dr. Vogel: Als je iets verstuikt hebt, plet dan een paar koolbladeren met de bolle kant van een lepel. Leg de kookbladeren over het verstuikte gedeelte heen. Tape ze met leukoplast vast. Als het aan je voet/enkel of been is, doe er dan een pantykousje overheen, dan blijft alles goed zitten. De kool trekt de afvalstoffen uit het beschadigde deel en geeft helende stoffen af. Verfris dit ’s ochtends en ’s avonds. Eerlijk: Het duurt niet zes weken voordat je van die ellende af bent maar….HOOGUIT TWEE DAGEN.

    Ook blauwe plekken door stoten kun je op deze manier binnen twee dagen weggewerkt hebben.