Anticonceptie op een rijtje gezet

Ben je toe aan anticonceptie? Dan is het belangrijk goed na te denken over welke vorm je gaat kiezen. Ieder middel heeft zo zijn voor- en nadelen.

Lees hier meer over de meest voorkomende anticonceptiemiddelen. Hoe werken ze precies en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vormen van anticonceptie.

 

De pil

Pin This Now to Remember It Later
Pin This
anticonceptie de pil
De pil!

De anticonceptiepil bevat bepaalde concentraties hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Deze hormonen hebben een aantal gevolgen voor de cyclus. Zo heb je geen eisprong, kan de bevruchte eicel moeilijk innestelen en wordt het slijm dat de baarmoeder afsluit dikker, waardoor sperma moeilijker bij de baarmoeder kan komen om een eventueel eitje te bevruchten.

De pil is geen vervelend anticonceptiemiddel, je slikt hem elke dag voor drie weken lang. Dan volgt een stopweek en krijg je een menstruatie. Voordelen van de pil zijn verder dat je zelf kunt bepalen wanneer je menstrueert door op een bepaald moment met de pil te beginnen of hem door te slikken (dit is echter niet aan te bevelen), daarnaast stoort de pil niet tijdens een vrijpartij. Nadelen van de pil zijn dat ie wel eens vergeten wordt, dat ie geen bescherming biedt tegen geslachtsziekten en als je veel moet overgeven of diaree hebt dat de betrouwbaarheid ervan afneemt.

De kan op zwangerschap terwijl je de pil slikt zoals het hoort is 0,3%.

 [wp_ad_camp_2]

Minipil

Tussen de minipil en de gewone pil zitten wat kleine verschillen. Zo slik je de minipil gewoon altijd door en bevat het alleen maar het hormoon progestageen. De menstruatie blijft geheel achterwege, maar onregelmatige bloedingen kunnen wel optreden. De minipil heeft dezelfde voor- en nadelen als de gewone pil, alleen de kans op zwangerschap bij normaal gebruik is 0,4%.

 

Prikpil

Bevat dezelfde stoffen als de minipil, maar wordt eens in de drie maanden geïnjecteerd in de bilspier of bovenbeen. Er is ook geen stopweek en je wordt dus niet ongesteld. Ook onregelmatig bloedverlies kan hier voorkomen.  De voordelen van de prikpil zijn dat ie betrouwbaar blijft bij ziekte, dat het geen hinderlijk onderbreking is tijdens de seks. Er kleven echter wel wat nadelen aan de prikpil. Zo moet een arts het injecteren, beschermt de prikpil niet tegen geslachtsziekten en het belangrijkste nadeel is dat als je ermee stopt het een tijd duurt voordat je cyclus weer normaal is en je weet nooit van te voren hoe lang dat kan duren. De kans op zwangerschap is echter maar 0,3%.

 

Spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Beide spiraaltjes hebben dezelfde vorm, een T-vormig staafje dat maximaal 3,6 cm lang is. Het wordt door een arts in de baarmoeder ingebracht en kan daar tot vijf jaar blijven zitten. Het hormoonspiraaltje geeft echter een lage dosis van het hormoon progestageen af waardoor er geen menstruatie meer optreedt in tegenstelling tot het koperspiraaltje dat geen hormonen afgeeft, maar is bedekt met koperdraad. Dit spiraaltje zorgt ervoor dat er geen eicel kan innestelen. De menstruatie kan door dit spiraaltje juist heviger worden. Voordelen van beide spiraaltjes zijn dat je vijf jaar niet aan anticonceptie hoeft te denken en dat het niet stoort tijdens de vrijpartij. Ook blijven beide spiraaltjes betrouwbaar als je ziek wordt.  Nadelen zijn dat de spiraaltjes in eerste instantie door een arts geplaatst moeten worden, dat je de spiraaltjes kunt uitstoten zonder dat je het merkt en dat je niet beschermt bent tegen geslachtsziekten. Het hormoonspiraaltje geeft 0,1% kans op zwangerschap terwijl dit bij het koperspiraaltje op 0,65 ligt.

 

 

Vrouwencondoom

vrouwencondoom
Het vrouwencondoom!

Een beetje vreemd uitziend voorbehoedsmiddel. Een zakje met twee ringen, ter grootte van een boterhammenzakje. De eerste ring breng je in de vagina in en de tweede ring plaats je om de schaamlippen heen. Het vrouwencondoom heeft dezelfde werking als het gewone condoom, het vangt de zaadcellen van de man op. Voordelen zijn dat je niet langs de huisarts hoeft, je je eigen cyclus blijft behouden en dat het beschermt tegen geslachtsziekten. Nadelen zijn dat ie kan scheuren en dat het een krakend geluid kan geven tijdens de seks. Verder ziet dit voorbehoedsmiddel er niet charmant uit als ie om de schaamlippen heen zit. De kans op zwangerschap ligt mede door de kans op scheuren op 2,6%.

 

Het gewone condoom of mannencondoom

Het meest bekende anticonceptiemiddel, het condoom. Gemaakt om de zaadcellen van de man op te vangen zodat ze niet bij de eicel kunnen komen. Voordelen zijn dat je niet langs de huisarts hoeft, de menstruatiecyclus niet verstoord wordt en dat het beschermt tegen geslachtsziekten. Daarnaast is het gewone condoom er in allerlei variaties kleuren en vormen. Leuk voor de afwisseling. Nadelen zijn dat het condoom kan scheuren en dat het een hinderlijke onderbreking kan zijn. De kans op zwangerschap bij normaal gebruik is 2%.

 

Overige anticonceptiemiddelen

Naast bovenstaande middelen heb je ook nog de anticonceptiepleister en de nuvaring, deze werken hetzelfde als de gewone pil. Daarnaast bestaat er nog het anticonceptiestaafje dat dezelfde werking heeft als de minipil.

Allerlei onbetrouwbare methodes als voor het zingen de kerk uit, periodieke onthouding en zaaddodende pasta’s hebben een dusdanige hoge kans op zwangerschap dat je ze beter niet kunt gebruiken.

Het pessarium is inmiddels een wat verouderd anticonceptiemiddel dat steeds minder gebruikt wordt. Dit is een soort op maat gemaakte rubberen dop die je voor de seks over de baarmoedermond aan moet brengen. Niet heel handig en je moet hem de volgende ochtend ook schoonmaken.

 

Wat is het beste anticonceptiemiddel voor jou

Welke vorm van anticonceptie of voorbehoedsmiddel je kiest, is helemaal aan jezelf. De één voelt zich prettig met het spiraaltje terwijl de ander juist graag de pil wil slikken. Bovenstaand artikel is alleen bedoeld om je wegwijs te maken en je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

Heb je nog aanvullingen of opmerkingen bij dit artikel? Laat ze hier dan gerust achter!

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.