Je herkent het vast wel, herhaling, herhaling en nog eens herhaling van hetzelfde filmpje of boekje lezen. Iedere keer hetzelfde ritueel herhalen en nog eens. Geduldig doen de ouders alles nog maar een keer, om het kind blij te houden.
Hoe komt het toch dat kinderen zo van herhaling houden? En waarom is herhaling zo belangrijk voor onze kinderen?
Herhaling geeft veiligheid
Als kindjes vaak herhaling van geluiden, patronen en ervaringen hebben geeft ze dat een gevoel van veiligheid. Gedrag dat herhaald wordt is voorspelbaar en dat zorgt ervoor dat het kind zich veilig in zijn omgeving voelt. In een veilige omgeving kunnen kinderen nieuwe dingen leren.
Herhaling geeft verdieping
Dat wij volwassenen moe worden van herhaling komt omdat we al veel weten, maar kinderen leren steeds meer van hetzelfde verhaaltje. Een kind leert of ziet steeds nieuwe dingen in een verhaaltje of filmpje.
De eerste keer leert een kindje bijvoorbeeld dat een verhaaltje over een hondje gaat, de tweede keer leert het kindje dat het hondje een avontuur beleefd en nog later gaat het kind verbanden zien en grapjes waarnemen. Voor kinderen is eenzelfde verhaaltje of tekenfilm dus steeds nieuw, hierdoor leren ze meer en ontdekken ze nieuwe dingen. Hierdoor blijft leren spelenderwijs leuk.
Herhaling leidt tot ervaring
Herhaling leidt tot ervaring
Herhaling leidt tot ervaring, kinderen die keer op keer hetzelfde zien gebeuren leren dat dit zo hoort te zijn. Zo vallen regen en sneeuw altijd naar beneden. En is de verwarming heet. Leren gebeurd door ook door vallen en opstaan, maar door dit te herhalen wordt iets heel snel geleerd. Vandaar dat herhaling van gebeurtenissen ook leidt tot ervaring.
Herhaling geeft structuur
Herhaling van de indeling van de dag geeft een kind structuur. Elke dag op hetzelfde tijdstip fruit eten, spelen, slapen, brood eten, verhaaltje lezen voor het slapen gaan. Op deze manier leert een kind welke situaties bestaan en wanneer iets plaatsvindt en hoe het zich moet gedragen in elke situatie. Op een gegeven moment gaat het kind zelf zijn handen wassen na het plassen of aan tafel zitten voor het eten.
Herhaling geeft zelfvertrouwen
Als kinderen denken te weten wat er staat te gebeuren, raken ze minder snel in paniek. Hierdoor krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Ze weten wat er te gebeuren staat en kunnen een liedje meezingen of weten wanneer er iets te gebeuren staat.
Wij volwassenen vinden het stom om een grapje twee keer te horen, maar het kind weet dan juist wanneer het kan lachen. Door herhaling krijgt het kind meer zelfvertrouwen en durft harder te lachen en meer emoties te laten zien.
Tot slot
Herhalen van zaken kost ons ouders veel moeite en stelt ons geduld vaak op de proef. Maar als je ziet wat het doet voor je kleintje dan is het ineens niet zo erg meer.
Je kind kan niet van de één op de andere dag alles leren, als je dat weet is het al een stuk makkelijker om waarschuwingen of simpele zaken te herhalen.
Dus vertel het verhaaltje van Nijntje nog een keer of kijk nog maar eens samen naar Brum, je kind heeft er veel aan!
Heb je nog tips of suggesties? Laat ze hier gerust achter.