Inbakeren met Hydrofiele luiers

Voor de vrouwen (en mannen) die geen baby hebben komt het woord inbakeren vast heel vreemd over. Oma’s weten er veelal heel veel vanaf. Vroeger was het namelijk heel normaal om je kindje in te bakeren. Je wist niet beter dit hoorde erbij. Er kwam een bakervrouw aan huis en die hielp jou met het inbakeren van je kindje. De bakervrouw van toen is nu te vergelijken met de kraamverzorgster.

[wp_ad_camp_2]

Wat is inbakeren?

inbakerenHet inbakeren is eigenlijk letterlijk het inpakken van je baby met grote doeken, tegenwoordig wordt dit ook veel gedaan met grote hydrofiele luiers. De doeken gaan strak om de schoudertjes en het lijfje en worden losjes rondom de benen gewikkeld. Zo wordt het kindje niet afgeleid door zijn of haar bewegende armpjes en handjes en valt het gemakkelijk in slaap. In de baarmoeder had het namelijk ook niet zoveel bewegingsruimte. Het inbakeren met hydrofiele doeken lijkt dus zielig, maar kan voor een baby die moeite heeft met slapen kan het ook verlichting betekenen. Je bereikt er rust mee en zelf leer je snel het huilen van de honger te onderscheiden van het huilen van vermoeidheid.

Hoe moet je inbakeren?

Voor je zelf aan de slag gaat met het inbakeren van je kindje is het belangrijk om je goed te laten informeren erover. Het allerbelangrijkste is de veiligheid van je kindje, inbakeren kan hier een onderdeel van zijn. Er is veel informatie te vinden over de manier waarop je de baby kunt inbakeren met een grote hydrofiele doek, meestal worden er zelfs twee gebruikt. Inbakeren is niet iets om over te discussiëren of het goed of fout is. Inbakeren moet bij je passen, jij zelf beslist dit voor je baby.

inbakeren

Mocht je het toch een beetje eng vinden om je baby in te pakken in Hydrofiele luiers? Kies dan voor een kant en klare inbakerdoek met banden. Deze zijn speciaal gemaakt om fouten met inbakeren te voorkomen.

Het inbakeren werd vroeger in Nederland toegepast tot eind 18e eeuw. Er waren toen speciale vroedvrouwen en bakers. De vroedvrouw van toen kun je vergelijken met de verloskundige van nu. De baker is eigenlijk de kraamverzorger.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Dreumes enZo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.