Vele baby´s hebben last van spugen of teruggeven na de fles- of borstvoeding. Reflux wordt dat ook wel genoemd. Vaak is reflux niet ernstig en stopt het na een paar maanden. Soms is het wel ernstig en heeft je kindje er erg veel last van. Daarnaast bestaat er ook nog verborgen reflux. In het geval van verborgen reflux komt de voeding wel omhoog alleen wordt het niet uitgespuugd, dit merk je als ouder dus minder snel. Je ziet je kindje dan als het ware herkauwen. Wat zijn de oorzaken en wat kun je tegen reflux of verborgen reflux doen?
Oorzaken van reflux
De oorzaak van reflux is dat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet volledig ontwikkeld is. De voeding blijft dan niet in de maag en komt gemakkelijk weer terug. In de loop van het eerste jaar ontwikkeld de sluitspier zich en zal de reflux verdwijnen.
Gevolgen van reflux
Als de voeding in de maag is gekomen, wordt het vermengd met maagzuur. Maagzuur heeft een erg lage pH en is dus erg zuur. Als er steeds voeding met maagzuur via de slokdarm omhoog komt, raakt de slokdarm beschadigd. Op den duur kan hierdoor slokdarmontsteking ontstaan.
Wat kun je zelf doen tegen reflux
Gelukkig kun je zelf veel doen tegen reflux om het je kindje wat gemakkelijker te maken.
Boeren
Om te beginnen moet je je kindje altijd een boertje laten doen. Het liefst al tijdens de voeding. Aanwezige lucht in de maag komt dan vrij, waardoor de voeding niet meer mee omhoog kan komen. Boert je kindje niet makkelijk? Probeer dan de volgende houdingen;
- Leg je kindje over je schouder.
- Leg je kindje op zijn buik op schoot.
- Laat je kindje zitten op je bovenbeen en hangen over je onderarm. Geef bij deze houding wel voldoende steun aan het hoofdje.
Rechtop houden
Houdt je kindje minstens een half uur rechtop na de voeding. Leg het niet te plat neer. Zo kan de voeding niet terugstromen. Ga ook niet spelen met je kindje of het omhoog tillen, dat vergemakkelijkt het spugen.
Meerdere kleinere voedingen geven
Geef je kindje meerdere kleine voedingen per dag. Zo is er minder kans op reflux na de voeding.
Houding in bed
Het is slim om het hoofdje van je kindje iets hoger te leggen dan de maag. Hierdoor stroomt de voeding minder makkelijk terug de slokdarm in.
Johannesbroodpitmeel
Blijft je kindje ondanks genoemde tips nog steeds teruggeven, dan kun je johannesbroodpitmeel toevoegen aan de voeding. Hierdoor wordt de voeding dikker waardoor het langer in de maag blijft. Johannesbroodpitmeel kun je gewoon bij de drogist kopen.
Wat kun je verder doen tegen reflux
Helpen bovenstaande adviezen niet en heeft je kindje zichtbaar last van de reflux (geen goede groei, veel huilen na de voeding, slecht slapen). Dan kun je het best naar de huisarts gaan en overleggen over een behandeling. Mogelijkheden hiervoor zijn het toedienen van maagzuurremmers, om te zorgen dat de maagzuur de slokdarm niet beschadigd. Een andere mogelijkheid is het geven van een medicijn waardoor de maaginhoud sneller de darmen instroomt.
In het allerergste geval ga je naar de kinderarts en is er een operatie nodig. Let wel, dit is de laatste mogelijkheid en wordt niet vaak uitgevoerd, zeker niet als het niet nodig is.
Tot slot
Reflux of verborgen reflux is vaak een onschuldig iets waar veel kindjes last van hebben. Je kunt er zelf al veel tegen doen om het je kindje wat gemakkelijker te maken. Helpt dit allemaal niet; ga dan naar de huisarts en bespreek een verdere behandeling.
Heb je nog tips af adviezen of andere aanvullingen bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!