Tips voor het kopen van een buggy

Inmiddels ben ik moeder van twee kinderen en heb daarom wel wat ervaringen gekregen met het rijden van kinderwagens en buggy´s. Ook heb ik zelf enkele plus en minpunten gevonden bij de verschillende wagens waar ik mee rijd. Omdat kinderwagens en buggy´s niet heel goedkoop zijn is het zaak om de juiste keuze te maken. Daarom wil ik je wat tips geven bij het kopen van een nieuwe buggy.

Het type wielen

Wat ik zelf erg vervelend vind zijn spinnende wieltjes. Als je rijdt over klinkertjes en de wielen gaan hun eigen weg, loopt dat erg vervelend. Het type wiel is daarom erg belangrijk. Over het algemeen rijden grote wielen lekkerder dan kleine wielen en zijn ze beter geschikt voor allerlei terreinen en rijden in de sneeuw en op zand. Voor mij is de keuze dan ook gevallen op grote wielen, die kunnen zwenken. Opblaasbaar of niet, daar kun je ook nog uit kiezen.

Het aantal wielen

Wil je een driewieler of een vierwieler. Voordelen van een driewieler zijn dat ze lichter van gewicht zijn en heel wendbaar, aan de andere kant zijn ze minder stabiel en kunnen ze minder gewicht dragen. Bij mijn duowagen (Phil and Teds Verve) hebben we gekozen voor 4 wielen, het model was ook met 3 wielen verkrijgbaar, maar het gevaar dat de wagen om kon slaan heeft ons doen besluiten voor de vierwieler te gaan. Ook kon de wagen een groter gewicht dragen.

De vering

Heeft de buggy een goede vering of schudt je kindje helemaal heen en weer als je over keitjes loopt. Als je van wandelen houdt is het echt verstandig een wagen te kopen met een heel goede vering. Hier kun je alleen achter komen door de wagen te testen bij de aanschaf.

Het aantal standen van de buggy

Ik heb zelf een buggy gehad die je niet in standen kon verstellen. Dit was een heel goedkoop extra wagentje voor nood. Toch is dit heel onhandig, als je kindje in slaap is gevallen kun je de wagen niet meer liggend zetten. Dat is erg jammer, want liggend slapen duurt meestal langer en is beter voor de houding. Later hebben we een Quinny Zapp Extra voor de oma´s gekocht. Deze is wel verstelbaar en rijdt heel lekker.

Compatibiliteit met maxi cosi of andere autostoel

Ook erg handig is het als je je maxi cosi op de wagen kunt bevestigen. Moet je hiervoor speciale adapters kopen of worden ze bij de wagen geleverd. Aparte sets kosten toch al gauw weer 30 euro. Let daar goed op als je een wagen uitzoekt.

Ruimte voor boodschappen

Mijn eerste kinderwagen (Bugaboo Cameleon) reed heerlijk, maar je kon je boodschappen amper kwijt in de boodschappenmand. Als de kinderwagenbak gebruikt werd, bedekte deze volledig het boodschappenmandje, als je de wandelwagenstand gebruikte was dit minder erg. Echt een minpunt.

Accessoires

Een ander nadeel van de Bugaboo vind ik dat half Nederland ermee loopt, maar door de accessoires kun je er toch je eigen wagen van maken. Door af te wisselen met de voetenzakken en andere accessoires wordt je wagen toch iets persoonlijker. Ik heb zelf twee voetenzakken, waar ik soms de onderkant en de bovenkant van verwissel. Zo heb ik van onder een gele zak en van boven groen. Ook geeft Bugaboo speciale edities uit, maar andere merken zoals Joolz en Stokke doen dit ook.

Andere accessoires zijn parasolletjes, reishoezen, zonnekappen, regenhoezen, UV hoezen, bekerhouders. Let goed op wat je zelf belangrijk vind.

Mogelijkheid tot aanbrengen van een meerijdplankje

Handig voor als er een tweede kindje op komst is. Kan je een plankje aan de wagen aanbrengen zodat je eerste kindje erop kan staan? Bij mij helaas niet omdat de oudste te jong is om lang te staan, daarom hadden we toch echt een duowagen nodig. Nadeel van meerijdplankjes is dat je scheef achter de wagen loopt.

Overige aandachtspunten

  • Lengte van de duwstang of hoogte van de wagen voor als je erg lang of juist klein bent.
  • Het remmechanisme, gaat dat met de voet of met de hand?
  • Kun je de bekleding van de kinderwagen of buggy wassen of zit dat aan het frame vast.
  • Gewicht van de kinderwagen voor als je trappen moet lopen in een appartement of flat.
  • Opvouwbaarheid, past de buggy makkelijk in de auto?
  • Past de buggy in het vliegtuig, kan ie mee als handbagage?
  • Breedte van de wagen voor als je een smalle gang hebt thuis.
  • Je budget, alles leuk en aardig maar heb je wel 1000 euro over voor een goede wagen?

Laatste tip

Ga de kinderwagen of buggy altijd testen in de winkel, op allerlei verschillende ondergronden. Voel hoe de wagen rijd en kijk natuurlijk ook of je de wagen wel mooi vind! Koop nooit een kinderwagen via internet zonder hem eerst te hebben getest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.