Alles over tarotkaarten

Tarot

Tarot is een eeuwenoud kaartspel met een mystieke en mysterieuze reputatie. De tarotkaarten worden gebruikt om de levenssituatie van een persoon te leren kennen. Men gebruikt ze ook om een beeld te krijgen van wat de toekomst brengt. Hoe doet men dit juist en kan je de toekomst voorspellen met tarotkaarten?

Waar komt tarot vandaan?

tarot
Mooie tarotkaarten!

Tarot is eeuwen geleden ontstaan tijdens de Italiaanse Renaissance. Niemand kan met zekerheid zeggen waarom de kaarten ontworpen zijn maar men vermoedt dat het diende als een gewoon kaartspel, vergelijkbaar met het moderne bridgespel. De naam is afkomstig van het woord tarok of tarrochi. Men weet ook niet zeker of de kaarten gebruikt werden bij voorspellingen in die tijd. Maar de symbolische afbeeldingen kunnen hier gerust aanleiding tot gegeven hebben.

Het spel zelf bestaat uit 22 beeldkaarten (de grote arcana). Deze zijn onder andere de dwaas, de kluizenaar, de toren, de dood. Verder zijn er nog 56 kaarten (de kleine arcana) die bestaan uit 4 kleuren van aas tot tien, gevolgd door schildknaap, ridder, koningin, koning. De symbolen zoals wij ze kennen (harten, schoppen, ruiten, klaveren) zijn in het tarotspel kelken, staven, zwaarden en pentakels. Bestel hier een mooie set tarottaarten!

Occulte reputatie

Als je nog nooit in aanraking bent gekomen met tarotkaarten hebben deze meestal een enge of duistere reputatie. Dit komt eigenlijk vooral door de sterke symbolen uit het kaartspel. Kaarten met afbeeldingen van de dood of de duivel doen het ergste vermoeden. Dit wil echter niet zeggen dat dit een fysieke dood betekent of iets ‘slecht’. De dood kan ook staan voor het einde van iets. Denk maar aan de school verlaten of met pensioen gaan. Ook de kaart van de duivel wil niet per se zeggen dat er iets negatief gebeurt. Het staat ook symbool voor verleiding of zwakheid. En zo hebben alle kaarten een eigen meervoudige betekenis.

Aan het einde van de negentiende eeuw werden de tarotkaarten herontdekt door Franse en Engelse occultisten. Zij verdiepten zich in de symboliek van de mysterieuze afbeeldingen en gebruikten ze voor voorspellingen. Zo zorgden ze voor de huidige reputatie van tarot.

Soorten

De laatste decennia krijgt tarot weer veel meer aandacht. Waar je vroeger af en toe eens een kaartlegster op de kermis zag staan duiken nu de tarotkaarten overal op, zelfs op televisie. De symbolen prikkelen veel kunstenaars en het spel werd in vele alternatieve vormen op de markt gebracht. De oorspronkelijke symboliek blijft meestal behouden maar de stijl, kleur en tekens veranderen vaak. Er zijn tarotkaarten met invloeden uit de new-age, mythologie, astrologie.

Werking

Er zijn vele manieren om een tarot kaartspel te gebruiken. We leggen hier even uit het men de toekomst voorspelt aan de hand van de kaarten. Hiervoor gebruikt men bepaalde legpatronen. Dit is de schikking van de kaarten op tafel, nadat ze door de persoon over wie het gaat getrokken zijn. Er worden verschillende legpatronen gebruikt, zoals de piramide of het Keltisch kruis. De kaarten voorspellen geen echte gebeurtenissen. Ze kunnen je wel een inzicht geven, een huidig dilemma doen beslissen of een vooruitzicht van hoe je de toekomst moet benaderen. De kaarten kunnen je ook vertellen hoe je momenteel in het leven staat en welke invloeden er bewust of onbewust een grote rol spelen. Een goede kaartlegger leest in het kaartspel bepaalde verbanden tussen de kaarten die invloed op jou hebben. Want sommige kaarten krijgen een andere betekenis wanneer ze langs een andere kaart liggen. De symboliek van de afbeeldingen speelt hierbij natuurlijk een grote rol.

Tot slot

Of je nu gelooft of niet in het tarotspel of het voorspellen, de symboliek van de kaarten is prachtig en eigenlijk een kunstwerkje. Of kaartleggers nu echt geholpen worden door de kaarten of gebruik maken van een zeer sterke intuïtie laat ik in het midden. Sommige zaken zijn nu eenmaal moeilijk te verklaren. Je kan het tarotspel hoe dan ook gebruiken voor een spelletje bridge of troeven, dus het kan zeker geen kwaad.

Verder lezen

Wil je meer lezen over kleurboeken voor volwassenen? Lees hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.