- Bloemkool een gezonde groente!
Bloemkool is een lekkere en gezonde groente. Maar als je het altijd op dezelfde manier klaarmaakt is het lekkere er snel vanaf. Varieer daarom eens met deze gezonde groente.
Vind hier verschillende manieren om bloemkool klaar te maken of te verwerken in gerechten.
Is bloemkool gezond
Recept voor bechamelsaus
- Bechamelsaus!
- Laat in een pan 50 gram boter smelten
- Voeg 50 gram bloem toe en meng de gesmolten boter samen met het bloem tot een gladde pasta
- Laat het mengsel zachtjes koken tot de bloem gaar is en blijf daarbij flink roeren, zodat het mengsel niet verkleurt
- Schenk al roerend 500 ml melk in de pan en laat het mengsel de melk opnemen
- Voeg dit langzaam toe en laat de saus koken tot hij licht gebonden is
- Breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat
Gegratineerde bloemkool
- Uit de oven!
- Blancheer 500 gram bloemkoolroosjes in kokend water voor 5 minuten
- Spoel de bloemkool af en laat goed uitlekken
- Doe de bloemkoolroosjes in een ingevette ovenschaal
- Bestrooi de bloemkoolroosjes met geraspte oude kaas en een snufje peper
- Zet de schaal in de oven en gratineer op 220 graden.
- Hou zelf in de gaten wanneer de kaas gesmolten is
Bloemkoolpuree
- Kook 500 gram bloemkool gaar in1 liter groentebouillon
- Giet af en pureer met de staafmixer
- Klop er koude roomboter door
- Breng op smaak met peper en nootmuskaat
Gewokte bloemkool
- Verwarm wokolie in de wokpan en roerbak hierin 500 gram kleine bloemkoolroosjes voor ongeveer 10 minuten
- Voeg de laatste minuut een fijngesneden peper toe en een eetlepel sesamzaad.
- Bestrooi als laatst met grofgehakt korianderblad
Bloemkoolbeignets
- Meng 225 gram zelfrijzend bakmeel met een snufje zout en klop hier langzaam 300 ml koud bier doorheen
- Klop dit tot een glad beslag
- Verwarm een laagje olie in een hapjespan
- Verdeel 500 gram bloemkool in roosjes en haal de bloemkoolroosjes door het beslag
- Frituur de bloemkoolroosjes kort om en om in de hete olie en laat ze goed uitlekken
Tot slot