Cabrio voordelen en nadelen

Elke lente verheugen de eigenaars van een cabrio zich op de eerste zonnestralen. Na een lange winter kunnen ze immers terug genieten van rijden met een open dak. In dit artikel zetten we even de voor-en nadelen op een rijtje van een cabrio. Wie eraan twijfelt om er ééntje te kopen vindt hier misschien de juiste argumenten om de knoop door te hakken.

Mogelijke nadelen van een cabrio

Kost dat niet te veel geld?

cabrio
In de cabrio!

Eén van de eerste dingen die je gaat bepalen bij de aankoop van een nieuwe wagen is natuurlijk je budget. Hou op voorhand een budget voor ogen, dat maakt de zoektocht al wat makkelijker. Bij het vergelijken van prijzen zal je zien dat een cabrio een stukje duurder is dan een gewone wagen. Afhankelijk van het gekozen model kan je rekenen op een prijsverschil van soms 20 procent. Dit komt vooral door de speciale constructie van de wagen. De waarde bij het doorverkopen ligt meestal wel iets hoger dan bij een gewone wagen.

Ikzelf heb bij de aankoop van mijn cabrio bespaard door op zoek te gaan naar recente tweedehands wagens. Door een wagen van bijna twee jaar oud te kopen met toch een beperkt aantal kilometers kwam ik goedkoper uit dan ik dacht. Alles hangt natuurlijk af van het merk en het model dat je wil kopen, maar een cabrio hoeft niet zoveel duurder te zijn dan een gewone wagen, mits een beetje marktonderzoek natuurlijk. Met de hard top versies koop je trouwens twee wagens voor de prijs van één. Met een gesloten dak rij je in een coupé, met open dak in een cabrio.

Is dat wel praktisch?

Niet echt, een cabrio koop je voor het plezier en niet voor het gemak. Hou er rekening mee dat je bagageruimte zeer beperkt is. Vooral als je dak in de koffer verdwijnt is er nog weinig plaats voor je boodschappentassen. De achterbank kan wel dienen als alternatieve bagageruimte. Uitgezonderd de grote modellen zoals Audi of Volvo zijn de meeste vierzitters ook niet praktisch om met vier volwassenen plaats te nemen.

Het plooibaar daksysteem is ook nogal gevoelig en heeft toch wat meer nazicht en onderhoud nodig.

Kan je met ons klimaat wel vaak genoeg cabrio rijden?

Hier is het veel te vaak slecht weer om een cabrio te kopen, hoor je vaak. Ik hanteer de volgende regel, als het droog is en het is vijftien graden gaat het dak eraf. Waarom zou je wachten tot het dertig graden is? Het is zelfs aangenamer bij iets lagere temperaturen om cabrio te rijden. Een brandende zon in je nek kan trouwens ook leiden tot een zonnesteek. Daarom is het altijd handig een petje in de wagen te leggen.

Met de huidige systemen van Peugeot en Mercedes wordt er zelfs een warme luchtstroom uit je kopsteun geblazen zodat je zelfs in de tussen seizoenen van je cabrio kan genieten. Ze noemen dit systeem ook wel een airscarve (letterlijk vertaald wordt dit luchtsjaal). De aankoop van een windscherm is wel een absolute must. Dit scherm zorgt ervoor dat je geen last hebt van windstoten, zo wordt het veel aangenamer in je wagen.

Voordelen van een cabrio

Rijplezier

Daar draait het eigenlijk allemaal om. Met het dak eraf krijg je een totaal andere rijervaring. Je voelt meer vrijheid en krijgt dat lekkere ‘on the road’ gevoel. Je ziet meer van de omgeving, hoort de vogels fluiten en ruikt de geuren van de natuur. Bij warme temperaturen voel je een frisse wind door je haren. Deze rij-ervaring zorgt ervoor dat je alle bovenstaande nadelen vergeet. En bovendien koop je twee wagens voor de prijs van één. De meeste cabriorijders die ik ken willen hem nooit meer inruilen, ik ben één van hen!

Tot slot

Wie tussen de regels kan doorlezen zal wel begrepen hebben dat ik mijn cabrio niet meer wil inruilen. De kleine praktische ongemakken wegen voor mij niet op tegen het rijplezier en de voordelen van een cabrio.

Wil je weten wanneer je winterbanden onder je auto moet zetten? Lees dan hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.