De 8 beste barbecue tips

Barbecue
Gezellig barbecueën!

De zomer komt er weer aan, dat betekend weer veel barbecueën. Barbecueën is vaak een bron van gezelligheid, maar er zijn ook een aantal punten die vaak vergeten worden. Zo zijn hygiëne en gaarheid van vlees minstens zo belangrijk. 

Vind hier de beste BBQ tips!

Tip 1. Gebruik aanmaakblokjes

Als je gaat barbecueën, zorg dan dat je aanmaakblokjes hebt om de houtskool of houtskoolbriketten aan te steken. Als het mensen te lang duurt voordat het goed gaat branden, gooit men er snel spiritus of brandgel op, maar dit levert juist gevaarlijk situaties met mogelijke brandwonden of ander letsel tot gevolg.

Tip 2. Wacht met roosteren

Als de houtskooltjes eenmaal branden moet je niet meteen het vlees op de barbecue leggen. De blokjes moeten eerst een wit laagje voordat het echt heet genoeg is om langzaam garend vlees te roosteren. Dus ook een beetje geduld heb je nodig bij het barbecueën.
[wp_ad_camp_2]

Tip 3. Voorkom verbranden van vlees

Verbrandt zwart vlees is niet goed voor de gezondheid, het is zelfs kankerverwekkend. Om te voorkomen dat je vlees zwart wordt, kun je het vet ervan te voren afsnijden zodat dit niet kan gaan druipen en vlam vatten. Mocht je een stokje of stukje vlees krijgen dat zwart is geblakerd eet dit dan niet op of snijdt het verbrandde deel eraf.
vis in klemtang
Vis in een klemrooster!

Tip 4. Gebruik een klemrooster

Als je vis op de barbecue gaat roosteren, kun je het best gebruik maken van een klemrooster. Vis valt vrij snel uit elkaar en is heel snel gaar.  Door het klemrooster kun je de vis makkelijk omdraaien.

Tip 5. Voorkom kruisbesmetting

Leg gaar vlees nooit terug op het bord of de schaal waar het rauwe vlees op lag. Op deze manier voorkom je kruisbesmetting. Bacteriën van het rauwe vlees kunnen het gare vlees besmetten waardoor je alsnog een voedselinfectie kunt oplopen, zeker als het vlees dat net van de barbecue komt niet meteen wordt opgegeten. Om kruisbesmetting tegen te gaan moet je ook verschillende spatels en klemmen gebruiken voor rauw en gaar vlees.

Tip 6. Leg fruit en groente op de BBQ

Maak het barbecue feestje extra gezond door fruit en groente te gebruiken op de barbecue. Voorbeelden van groenten die prima op de barbecue kunnen zijn; mais, asperges, courgette, paprika en aubergine. Wat betreft fruit zijn gepelde bananen, ananas, halve perziken en nectarines zeer goed te doen. Zeker als ze gecombineerd worden met ijs is fruit het perfecte dessert op een barbecue avondje.

Tip 7. Ruim niet te snel op

Ruim niet te snel de barbecue leeg, want de kooltjes blijven nog zeer lang warm. Ze kunnen dan gaan smeulen in de vuilnisbak of zak en brand veroorzaken. Doe het desnoods de volgende ochtend.

Tip 8. Tijdsduur op de barbecue

Welke soorten vlees moeten kort of lang op de barbecue garen? Daarvoor heb ik het volgende lijstje opgesteld.

  • Heel lang; kip, kippenbouten.
  • Middellang; hele vis, kippenbout, visfilet (in aluminium gewikkeld), karbonade en eendenborst.
  • Kort/ middellang; groenten (paprika, courgette, aubergine) in plakken.
  • Kort; hamburgers, gehaktballetjes.
  • Zeer kort; biefstuk, entrecote, lamskoteletjes en lamsbout.

Time to BBQ 728x90

Tot slot

Hou je hoofd erbij als je gaat barbecueën, zorg op zijn minst voor hygiëne en veiligheid, zo heb je het langst plezier van je barbecue! Heel veel plezier met barbecueën.
Heb jij nog leuke tips voor bij het barbecueën? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.