De geneeskrachtige werking van honing

honing als geneesmiddel
Honing als geneesmiddel?

Veel mensen vinden honing lekker, maar wist je ook dat honing heel gezond is? Honing kan ook gebruikt worden als geneeskrachtig middel en wordt dan ook wel de nectar van de goden genoemd.

Lees hier alles wat je wil weten over de geneeskrachtige werking van honing.

Honing en keelpijn

Als je last hebt van je keel kun je traditionele medicijnen innemen, een goed alternatief is echter honing. Honing blijkt een effectief middel te zijn tegen bacteriën. Er zit een bepaalde vorm van antibiotica in waar de bacteriën gevoelig voor zijn. Daarnaast legt het een klein laagje over de keel, waardoor de trilhaartjes minder kriebelen.
Het best kun je honing aan hete thee toevoegen en dat drinken als je last hebt van keelpijn.

Honing en maagzweren

Als je last hebt van maagzweren of je wilt het voorkomen, dan is honing ook een goede oplossing. Het blijkt dat het de bacterie die deze maagzweren veroorzaakt aanpakt en daardoor de kansen op een maagzweer verkleint. Ook hier kun je honing oplossen in hete thee of het bijvoorbeeld als beleg op brood eten.
 

Honing en constipatie

Heb je last van constipatie ofwel opstopping van de darmen? 
Probeer dan eens een  mengsel van honing met citroensap, melk of yoghurt. Dit heeft een licht laxerende werking en kan de constipatie verminderen. Daarnaast stimuleert het de groei van probiotica die verantwoordelijk zijn voor een goede darmwerking en een regelmatige stoelgang.
 

Honing geeft energie

Als je suikertekort hebt of trek hebt in iets zoets, gebruik dan eens honing in plaats van allerlei andere suikerhoudende producten. Omdat honing een natuurlijke bron van energie is wordt deze langzamer opgenomen in het bloed, wat een suikerpiek met een daaropvolgende hongerklop voorkomt. Ook is het een gezond alternatief voor kunstmatige suikers.
 

Huid- en wondverzorging met behulp van honing

Omdat er in honing een vorm van antibiotica zit, kun je het ook op wonden gebruiken.  Doordat het een dikke kleverige laag op de huid vormt, is de wond goed beschermt tegen de omgeving en verkleint het de kans op verspreiding van bacteriën, naar andere delen van het lichaam.
Bij de genezing van wonden helpt honing omdat deze de wond niet laat uitdrogen, hierdoor geneest de wond sneller en zul je minder littekens overhouden. Honing wordt daarom ook wel gebruikt bij de behandeling van brandwonden en acne.

Andere gezonde bestanddelen in honing

Honing bevat vele anti-oxidanten. Van anti-oxidanten wordt beweerd dat zij veroudering verminderen doordat zij vrije radicalen wegvangen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat bepaalde anti-oxidanten de kans op kanker verkleinen.
Het helpt daarnaast bij de absorptie van bepaalde mineralen zoals calcium en dit is weer handig om ziektes als osteoporose te voorkomen.

Pas op met honing bij kinderen onder de één jaar 

Geef aan kinderen onder de één jaar geen honing, dit kan juist gevaarlijk zijn. De oorzaak hiervan is dat het besmet kan zijn met de botulismebacterie. De darmflora van baby’s onder de één jaar is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor deze bacterie schadelijke stoffen kan achterlaten wat kan leiden tot obstipatie, spierzwakte en verlammingen. Dat wil je je kleintje natuurlijk niet aan doen.

Tot slot

Honing is een heerlijk zoet product met geneeskrachtige werking. Gebruik het eens in de thee of doe het eens als beleg op brood. Baadt het niet, schaadt het niet. Eet er echter niet teveel van, want het is nog steeds een suikerrijk product.

Wil je meer doen met honing? Kijk dan eens verder in dit boek; met daarin recepten voor desserts, gebak, zoete hoofdgerechten en allerlei tips.

 
Heb je nog tips, aanvullingen of weetjes bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “De geneeskrachtige werking van honing”

  1. Een lekker verhaal, maar in Tot slot staat een raar foutje: Baadt het niet, … moet Baat het niet zijn, want het gaat niet om baden maar om baten.
    En die opmerking over dat honing gevaarlijk kan zijn voor baby’s, daar zou ik enige toelichting bij geven. Honing is niet per se ongezond voor baby’s, maar ze kunnen er in stikken. Als losse opmerking hangt het een beetje in de lucht.

  2. Hoi Ronald,

    Bedankt voor je reactie en feedback!

    Ik zal de aanpassing in de tekst maken. Honing is niet gevaarlijk vanwege stikken, maar omdat baby´s tot 1 jaar ziek kunnen worden als de honing besmet is met de botulismebacterie, omdat hun darmpjes nog niet goed genoeg ontwikkeld zijn kunnen schadelijke stoffen ontstaan die het zenuwstelsel aantasten. Stikken klinkt wel aannemelijk omdat honing natuurlijk kleverig is, maar dit is dus niet de rede.

    Groetjes Lila