Hoe bak je brood

bak je brood
Hoe bak je brood?

Ben jij brood uit de supermarkt ook beu, maar vind je brood van de echte bakker wat duur? Maak dan eens zelf brood. Het is makkelijker dan je denkt en heeft vaak een goed resultaat. Misschien moet je even een paar keer oefenen, maar daarna zul je zien dat je heel snel je eigen brood kunt bakken. Vind hier het recept voor wit brood, bruin brood en volkoren brood en een uitgebreid stappenplan om het zelf te maken.

Benodigdheden voor 1 wit brood

 • 500 gram tarwebloem
 • 10 gram zout
 • 1 zakje gedroogde of 20 gram verse gist
 • 250 tot 300 ml lauwwarm water
 • Bloem om te bestuiven
 • Grote kom
 • Vershoudfolie
 • Broodvorm of bakplaat die ingevet is
 • Houten lepel

[wp_ad_camp_2]

Voor bruin brood

 • Vervang 500 gram tarwebloem door 300 gram volkorenmeel en 200 gram tarwebloem.

Voor volkorenbrood

 • Vervang 500 gram tarwebloem door 500 gram volkorenmeel en voeg er 40 gram pitten naar keuze aan toe.  Bijvoorbeeld 20 gram zonnebloempitten en 20 gram pijnboompitten.

Uitgebreid stappenplan hoe bak je brood

Stap 1. Mengen.

Doe de bloem is een grote kom en meng eerst het zout en de gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet er een gedeelte van water in. Roer met een houten lepel tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg hierna de rest van het water toe.

Stap 2. Kneden.

Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en doe het nog en keer. Hoe langer je kneedt hoe luchtiger het deeg wordt.

Stap 3. Eerste keer laten rijzen.

Bestuif de mengkom met bloem. Leg het deeg erin en dek het geheel af met vershoudfolie. Een vochtige doek mag ook. Laat het deeg op een warme plaats ongeveer 60 minuten rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Stap 4. Vormen maken van het deeg.

Kneedt na het rijzen het deeg nogmaals door. Vorm een rol van het deeg en zorg dat de naad onderop komt te liggen. Maak nu de uiteindelijke vorm van je brood door het in de broodvorm of op de bakplaat te leggen. Dek het deeg nogmaals af met vershoudfolie of een vochtige doek.

Verschillende vormen

krakeling
Brood in de vorm van een krakeling!

Vlecht; gebruik hiervoor drie gelijke deegstrengen en vlecht deze tot het deeg vervlochten is Druk de losse eindjes goed tegen elkaar anders gaan ze open staan tijdens het bakken.

Spiraal; maak sliertjes van 25 cm lang van het deeg en rol deze op tot een rondje. Vaak doen bakkers tussen de spiralen allerlei lekkernijen als kaneel of rozijnen. Je krijgt dan meer iets van een koffiebroodje.

Krakeling; vouw het deeg in de vorm van een krakeling van een stuk deeg van 20 cm lang.

Stap 5. Tweede keer laten rijzen.

Laat het deeg voor een tweede keer rijzen, maximaal 30 tot 50 minuten. Als je het langer doet zakt het brood in tijdens het bakken. Het is goed als je je vinger in het deeg drukt en het deeg langzaam terug veert.

Stap 6. Bak je brood.

Besprenkel het brood met water voor een glanzende korsten bak je brood middenin de oven op ongeveer 220 graden. Het brood is gaar als het goudbruin is. Haal het brood uit de vorm of van de plaat en laat het 30 minuten afkoelen op bijvoorbeeld een rooster.

 Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.