Vind jij ham ook een lekker broodbeleg, maar weet je eigenlijk niet precies wat het verschil is tussen de verschillende soorten ham? Ik heb het zelf ook, meestal kies ik voor beenham, maar yorkham vind ik ook wel lekker. Achterham gebruik ik vaak om tosti’s mee te maken. Maar wat is nu precies het verschil in smaak en hoe worden de verschillende soorten ham gemaakt?
Hoe eet je ham?
Meestal eet je ham als broodbeleg. Mager vlees met een hoog eiwitgehalte en lekker van smaak. Ham kun je ook als koud vlees eten bij een warme maaltijd, zelf eet ik graag koude ham in rolletjes bij bloemkool met aardappelen en komkommer.
Ham kun je ook prima combineren met kaas en in deze combinatie gebruiken op pannenkoeken, een omelet of tosti’s.
Ham wordt ook wel eens om asperges gerold of gerold om watermeloen. Parmaham werd vroeger wel eens om een half gekookt ei gerold en op bijvoorbeeld verjaardagen geserveerd.
Kortom ham kun je op vele manieren toepassen in maaltijden.
Soorten ham
Hierbij een klein overzichtje van verschillende soorten ham, die vaak terug ziet in de supermarkt.
Yorkham
Yorkham is ham gemaakt van de beste achterhamdelen. Yorkham laat men langzaam garen in zijn eigen bouillon. Daardoor wordt de ham mals en zacht, maar wel naturel en zacht van smaak.
Beenham
Bij beenham wordt de ham eerst gekookt en vervolgens gebraden. Tijdens het bereiden blijft het bot aan de ham waardoor er andere aroma’s worden afgegeven aan het vlees. Pas na de bereiding wordt het bot verwijderd.
Roasted ham
Roasted ham zal zoals de naam het zegt wel geroosterd worden. Maar voordat het geroosterd wordt, wordt de ham gekookt. Bij het roosteren blijft de zwoerd aan de ham zitten, waardoor de smaak van de ham intenser wordt en krijgt het vlees een knapperig randje.
Gerookte slagersachterham
Ook deze ham wordt gerookt maar dan wel op snippers van beukenhout, nadat de ham gekookt is. Gerookte slagersachterham heeft daardoor een lichte rooksmaak.
Parmaham
Parmaham is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de Italiaanse provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam, hetgeen betekent dat alleen die ham parmaham mag heten die aan de volgende voorwaarden voldoet:
- er mogen geen conserveringsmiddelen of additieven gebruikt worden bij de productie
- parmaham bestaat alleen uit vlees en zeezout
- de varkens die voor de ham worden gebruikt moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen
- een deel van de voeding van de dieren dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas over blijft
- de ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn en mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden (vanwege het specifieke klimaat)
Parmaham heeft een relatief zoete milde smaak.
Ham lekker als broodbeleg
Ham is lekker en gezond als broodbeleg. Het is mager en levert veel eiwitten. Combineer het eens met een milde mosterd in plaats van boter of margarine. Vind hier handige vleeswaren bewaardoosjes.
Heb je nog opmerkingen of aanvullingen bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!