Tips voor het kopen van een nieuwe stofzuiger

Stofzuiger
Welke stofzuiger koop je?

Sommigen onder ons vinden hem irritant, anderen kunnen er niet buiten; de stofzuiger. Je kunt er onder andere stof, kruimels en haren mee opzuigen. Eens in de zoveel tijd moeten we er één kopen. Maar waar let je dan precies op? Vind hier tips voor het kopen van een nieuwe stofzuiger.

Verschillende typen stofzuigers

 • Sledemodel, het meest bekende type stofzuiger, dat laag bij de grond is.
 • Steelstofzuiger, een soort verlengde kruimeldief. De meest bekende merken hebben er een 2 in 1 stofzuiger van gemaakt, een stofzuiger en kruimeldief ineen.
 • Ketelstofzuiger, deze kan zowel nat als droog zuigen en is voor het grovere werk. Zoals het opzuigen van puin en het schoonmaken van de garage.
 • Robotstofzuiger, deze kun je programmeren om zelf het huis te zuigen. Hij laadt zichzelf op via een oplaadstation. Ze worden steeds efficiënter, maar zijn wel duur.

 [wp_ad_camp_2]

Zakloos of met zak

Koop je een stofzuiger met zak of zonder zak? Nadeel van een stofzuiger met zak is dat je om de zoveel tijd zakken moet kopen, maar is wel beter schoon te maken. Een zakloze stofzuiger kun je het best buiten legen. Andere voordelen van stofzuigers zonder zakken zijn dat de zuigkracht altijd even sterk blijft, dat ze minder herrie maken en de lucht beter filteren. Vaak heb je hierdoor minder last van luchtjes die uit de stofzuiger komen. Handig om te weten is dat alle Miele stofzuigers een zak hebben en alle Dysons zakloos zijn. Vind hier een Miele stofzuiger en hier een Dyson.

 

Prijs 

Wat is je budget? Wil je een stofzuiger van onder de 50 euro of heb je een budget van meer dan 200 euro. Een Mielen en een Dyson vallen al snel in de duurdere klasse, terwijl een Proline en Bestron in de goedkopere klassen vallen. Philips en Bosch zitten er tussenin.

 

Welk type filter

Ben je allergisch of heb je huisdieren? Koop dan een stofzuiger met een HEPA-filter. Deze zuivert de lucht beter dan een gewoon filter.

 

Actieradius of lengte van het snoer

Heb je een grote kamer, dan heb je meer aan een lang snoer. Normaal is een snoer van 7,5 meter. Sommige stofzuigers hebben snoeren van 10 meter, maar zijn iets duurder. Goedkope stofzuigers hebben soms een snoer van 4,5 meter. Let erop dat de actieradius de afstand van stopcontact tot zuigmond van de stofzuiger is. De actieradius is daarom altijd groter dan de lengte van het snoer. Rol het snoer in ieder geval altijd helemaal uit om oververhitting en brandgevaar te voorkomen.

 

Hoeveel vuil kan ie opzuigen

Hoeveel liter vuil past er in de zak? Normaal is de inhoud van een stofzuiger 3 tot 5 liter. Kleine stofzuigers hebben vanzelfsprekend een kleinere inhoud en moeten sneller van zak wisselen of geleegd worden. Het is wel handig als er een indicator aanwezig is om aan te tonen hoe vol de zak zit.

 

Hoeveel geluid maakt het apparaat

Heb je een geluidloze stofzuiger of maakt ie 78 dB geluid? Kijk op het etiket hoeveel dB aan geluid eruit komt tijdens het zuigen.

 

Type stang of buis

Kun je de buis aan je eigen lengte aanpassen of staat de lengte vast? Is de buis S-vormig en kun je gemakkelijk onder je meubels komen? Kijk ook of je de buis kunt parkeren aan de stofzuiger, dan hoef je hem niet steeds ergens tegenaan te plaatsen of op de grond te leggen.

 

Garantie

Hoeveel garantie heeft de stofzuiger, wat kost het om extra garantie af te sluiten.

 

Conclusie

Een stofzuiger zonder zak is een uitkomst als je er niet van houdt om stofzuigerzakken te kopen en verliest bovendien niet aan zuigkracht. Let bij het kopen ook op andere zaken als hoeveelheid geluid en lengte van het snoer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Tips voor het kopen van een nieuwe stofzuiger”

 1. Het is voordat u een stofzuiger koopt ook aan te raden even uit te zoeken wat de stofzuigerzakken voor een bepaald merk kosten. Sommige goedkope stofzuigers hebben hele dure stofzakken en voor sommige merken zijn er bijna geen onderdelen verkrijgbaar.

 2. Stofzuiger vermogen

  Hoi LILALOLLIE,
  Goed en duidelijke tips voor het kopen van een goede stofzuiger. Naast de door jouw genoemde punten let ik ook altijd op het vermogen. Eigenlijk moet deze minimaal 1000 watt zijn en als je ook te maken hebt met grover vuil bijvoorbeeld door het naar binnen lopen van buiten etc. dan is minimaal 1500 watt aan te raden. Zakloos of juist met zak ben ik nog steeds niet uit, lijkt ook wel heel erg per merk te verschillen of zakloos echt goed werkt.

 3. Goede tips! Ik ga zelf bijna verhuizen naar een nieuwbouwhuis, hierin zit een heel stofzuigersysteem verwerkt. Heb er goede recensies over gelezen, dus ben benieuwd!