Tips om een koude winter te overleven

De winter is inmiddels flink ingeslagen. Sneeuw, vorst en gladheid bezorgen ons dan allerlei moeilijkheden.

IJspegels in de winter!
IJspegels in de winter!

Of je nu lopend, te fiets of met de auto op pad gaat, je kunt niet meer onvoorbereid de deur uit.  Ook de kou zelf is niet prettig. Hoe kun je je zelf warm houden tijdens deze koude dagen?

Vind hier tips om de winter te overleven.

Bedek je hoofd

Ga je wandelen of fietsen? Bedek dan zeker je hoofd. De meeste warmte verlaat het lichaam namelijk via het hoofd. Het is niet alleen lekker om het hoofd warm te houden, ook de oren gaan flink pijn doen als ze erg koud worden. Een Siberische muts is dan zeker geen miskoop.

Draag geen strakke kleren

Te strakke kleding zorgt ervoor dat je het juist koud krijgt. Skinny jeans, leggings en pantys kun je tijdens de kou dus beter niet dragen. Een klein laagje lucht tussen de huid en de kleding zorgt ervoor dat er als het ware een isolatielaagje ontstaat.  Een aantal lagen kleding werkt dus ook goed in de winter, mits deze niet te strak zitten. Overigens geldt hetzelfde voor te strakke schoenen.

Thermokleding is natuurlijk juist gemaakt om de winterkou goed te doorstaan. Wil je meer weten over thermo kleding? Lees dan hier verder.

Handschoenen met voorverwarming

Als je handen eenmaal koud zijn, krijg je ze niet meer warm. Tegenwoordig kun je handschoenen met een accu kopen om ze op te warmen, maar ze even op de verwarming leggen voor vertrek geeft hetzelfde effect.

Ook natte handschoenen werken niet goed, tenzij ze waterdicht zijn.

Niet te heet douchen

Is het zo koud buiten, dan is het extra lekker om heel warm te douchen. Nadeel hiervan is echter dat je de koude buiten veel beter voelt na een hete douche. Wisselbaden zijn daarom veel beter, maar minder aantrekkelijk.

Smeer vaseline of dikke crème op het gezicht

Als je vaak naar buiten moet terwijl het koud is, wordt je huid gevoelig voor couperose. Steeds grote temperatuurwisselingen zijn niet goed voor de huid in het gezicht. Om de huid op die plaatsen te beschermen kun je het gezicht het best insmeren met vaseline of een dikke crème.

Veel mensen hebben ook last van wintertenen en winterhanden. Dit is echter iets anders dan couperose. Vind hier meer informatie over winterhanden en wintertenen.

Neem geen borrel om jezelf op te warmen

Drink geen borrel omdat je denkt dat er warm van wordt. Dit is tijdelijk. Alcohol zorgt voor vaatverwijding, waardoor je juist meer warmte gaat verliezen. Een borrel heeft dus een averechts effect als je naar buiten gaat.

 

Zet het zadel van je fiets lager

Blijkt het buiten plotseling glad te zijn en remmen is moeilijker, dan kun je in ieder geval nog met je benen bij de grond. Ook fietsen met ietwat zachtere banden zorgt dat je lager zit en minder snel valt. Je hebt een betere grip, maar gaat dan wel minder hard vooruit.

Koop een slot of ruitontdooier

Handig als het slot van je auto bevroren is, zorg wel dat je een slotontdooier in je handtas of jaszak hebt. Bewaar deze ontdooier niet in de auto, want je begrijpt al dat als je slot dan bevroren is, je er niet zoveel aan hebt!

Pas met ruitontdooier op dat deze niet direct weer bevriest als je gaat rijden. Dit zorgt dat het zicht ineens vermindert en leidt tot levensgevaarlijke situaties.

Zet winterbanden onder de auto

Winterbanden met sneeuwketting eromheen!
Winterbanden met sneeuwkettingen eromheen!

Laat winterbanden onder je auto zetten. Deze zijn nuttig vanaf temperaturen onder de zeven graden. Winterbanden hebben beter grip op de weg, doordat ze een ander profiel hebben. Ook sneeuwkettingen kunnen helpen als er veel sneeuw ligt en de weg glad is. Daarnaast kun je als het buiten glad is beter niet hard remmen. Pompend remmen is dan veiliger, of de auto in een lagere versnelling zetten, wil ook wel eens helpen.

Wil je meer lezen over winterbanden en de kosten hiervan? Lees dan hier meer.

Tot slot

Deze tips bieden een aantal handvatten om de winter te overleven. Er zijn er echter nog veel meer te bedenken.

Ook in en rond het huis hebben veel mensen last van winterse ongemakken. Een bevroren regenpijp er bijvoorbeeld één van. Wat kun je doen als je regenpijp bevroren is? Vind hier oplossingen!

Heb je zelf nog tips of aanvullingen om de winter en de kou te overleven? Laat ze dan gerust hier achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Tips om een koude winter te overleven”

  1. even een opmerking boven bij bedek je hoofd staat dat de kou je lichaam vooral verlaat via t hoofd! euh dit moet zijn warmte anders heeft die muts niet veel effect groetjes