Venkel is een gezonde groente, die bekend staat kalmerend te zijn en goed is tegen krampjes.
Venkel werd door de Grieken, Romeinen, Angelsaksen en Amerikaanse puriteinen gebruikt. Romeinse vrouwen gebruikten deze groente al om af te vallen, terwijl de puriteinen een handvol zaadjes meenamen om tijdens de extreem lange kerkdiensten het hongergevoel tegen te gaan.
Hoe ziet een venkelplant eruit? En is het gezond?
Lees hier alles over venkel inclusief een heerlijk recept.
De venkelplant
Venkel is een overblijvende of tweejarige plant met een wortel en een hoogte van 1 tot 2 meter. De ronde stengels zijn fijngestreept en vertakken zich in het bovenste gedeelte. De blaadjes van de plant zijn geveerd. De bloemen van de venkelplant zijn schermvormig en geel van kleur. De vruchten zijn langwerpig tot eivormig.
De plant bloeit van juli tot september en komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied. In Nederland wordt venkel gekweekt, maar is de plant ook verwildert.
Hoe smaakt venkel
Venkel smaakt sterk naar anijs dankzij de stof anethol, die ook de geur van anijszaad en steranijs bepaald, waardoor deze groente meer dominant is en daardoor minder veelzijdig dan selderij en wortel is.
Venkel heeft ook een opvallende citrus nuance, die vooral in de geveerde blaadjes zit. De groente wordt zowel rauw als gaar gegeten, vaak gestoofd op gegratineerd.
Verder bevat deze groente weinig calorieën, is vetvrij en is een goede bron van mineralen.
Waarom is venkel gezond en waar helpt het tegen
Venkel is een gezonde groente met weinig calorieën en kan daarom helpen bij het afvallen door het te eten als tussendoortje.
Het is ook te gebruiken als thee. Thee bereid van de geplette zaadjes is een goed slijmoplossend middel bij hoest en bronchitis. Verder helpt het tegen flatulentie, verbeterd het de spijsvertering en stimuleert het de lever. Als laatst is venkel een nuttig diureticum en een aftreksel van de zaadjes kan helpen bij nierstenen en blaasontstekingen.
Recept venkel-aardappel-gratin
Benodigdheden voor personen;
- 2 venkelknollen in plakjes
- 500 gram aardappelen in schijfjes
- Een half bosje peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit in ringen
- 2 teentjes knoflook kleingesneden
- 100 gram geraspte oude kaas
- 200 ml crème fraiche
- 200 ml witte wijn
Bereidingswijze;
- Verwarm de over voor op 180 graden
- Kook de venkel 5 minuten en laat uitlekken in een vergiet
- Meng de olijven, knoflook, peterselie en de helft van de kaas door elkaar
- Klop de wijn en crème fraiche door elkaar en roer er de rest van de kaas door
- Schep de venkel in een ovenschaal en verdeel er het olijvenmengsel over
- Leg er de aardappelschijfjes op en schenk het roommengsel erover heen
- Zet in de voorverwarmde oven en laat in 40 minuten garen
Tot slot
Veel succes met het proberen van dit gezonde recept. Hopelijk smaakt het lekker!
Wil je meer weten over venkel? Lees dan verder in dit receptenboek, genomineerd als kookboek van het jaar in 2007.
Laat het hier even weten als je gratin hebt gemaakt en hoe het smaakte.
Wil je meer weten over asperges en ben je op zoek naar een daarbij behorend recept? Kijk dan hier verder!