Stoofperen zijn een heerlijk winters dessert. Lekker zoet en goed te combineren met allerlei andere lekkernijen. Vind daarom hier verrassende recepten met stoofperen. Je moet daarvoor natuurlijk wel weten hoe je stoofperen moet maken. Vandaar om te beginnen het basisrecept voor stoofperen.
Basisrecept voor stoofperen
Benodigdheden voor het basisrecept;
- 750 gram stoofperen
- 180 gram suiker
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 kaneelstokje
- 5 kruidnagels
- 200 ml rode wijn
Werkwijze;
- Schil de peren, laat wel de steeltjes eraan zitten.
- Zet de peertjes rechtop in de pan, zonder dat ze omvallen.
- Voeg alle ingrediënten toe.
- Zet de peren net aan onder water.
- Breng het geheel aan de kook.
- Leg de deksel op de pan.
- Laat de peren 3 uur op een lage stand stoven tot ze zacht en rood zijn.
- Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht.
Dit gerecht alleen is al lekker met opgeklopte slagroom en vanille.
Wat kun je nog meer met stoofperen doen?
Wie van zoetigheid houdt, kan zijn lol op met stoofperen. De gerechten doen je watertanden.
[wp_ad_camp_2]
Muffins met stoofperen
Hou je van muffins? Dan kun je deze zeer goed combineren met stoofperen.
Maak de stoofperen daartoe klaar op bovenstaande wijze, en maak er kleine stukjes van. Schep deze vervolgens in combinatie met grof gehakte amandelen door het cakebeslag dat je altijd gebruikt om muffins te maken. Bak de muffins af in 25 minuten. Laat ze afkoelen en serveer ze bij de koffie of na schooltijd.
Stoofpeer in bladerdeeg
Maak de stoofperen klaar volgens het basisrecept. Verpak een hele stoofpeer in een plakje bladerdeeg. Zet het pakketje rechtop. Om het bladerdeeg mooi bruin te laten worden, dien je het te bestrijken met een losgeklopt ei. Bestrooi vervolgens met kaneelsuiker. Bak de peertjes in de oven in ongeveer 25 minuten gaar op 200 graden. Dit is nog lekkerder in combinatie met een bolletje ijs.
Stoofperen trifle
Neem hiervoor een mooi dessertglas. Leg op de bodem een plakje roombotercake. Besprenkel deze met wat perenlikeur (kan ook overgeslagen worden). Leg hier een laagje custardpudding overheen. Als laatst nog een laagje stoofperen blokjes. Herhaal dit proces tweemaal. Maak het geheel af met slagroom.
Stoofperen plaattaart
Neem een plakje bladerdeeg. Bedek deze met plakjes stoofpeer. Bestrooi het geheel met kaneelsuiker. Eventueel randen van het bladerdeeg insmeren met een losgeklopt ei. Bak de taartjes in 25 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 200 graden. Laat het geheel afkoelen en voeg voor serveren wat slagroom toe.