Wat te doen bij constipatie

constipatieHeb je last van constipatie? Dan weet je dat vaak zelf wel, maar praat je er toch niet over. Het is namelijk niet iets waar je gezellig met iedereen over praat. Wel kun je er erge last van hebben en een opgezwollen gevoel ervaren. Als je al meerdere dagen last hebt van constipatie kun je zelfs buikpijn krijgen. Constipatie kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en wil je dan ook graag voorkomen.

Voor oplossingen kun je naar de huisarts of de apotheek. Een laxeermiddel of iets dat de ontlasting zacht maakt krijg je dan vaak. Dit laatste om het risico op aambeien te verkleinen. Maar eigenlijk wil je niet wachten tot het te laat is en kun je misschien zelf wat doen tegen de constipatie. Wat zijn de beste natuurlijke middeltjes tegen constipatie?

Wanneer heb je nu echt constipatie

Je hebt echt constipatie ofwel verstopping als je minder dan 2 keer per week een grote boodschap moet doen. Vaak is de ontlasting erg hard en droog, 1 op de 3 personen heeft hier wel eens last van.

[wp_ad_camp_2]

Oorzaken van constipatie

 • te weinig drinken
 • te weinig vezels eten
 • te weinig beweging
 • zwangerschap
 • je bent op reis (ander klimaat, andere voeding)
 • je hebt last van de menopauze
 • je neemt bepaalde medicijnen die constipatie veroorzaken (zoals codeine en ijzertabletten)

Tips tegen constipatie

Sommige tips kun je het best proberen op een vrije dag. Mocht het werken dan kan het zijn dat je wat langer dan gemiddeld op de wc doorbrengt.

 1.  Drink een glas warm water op je nuchtere maag. Dit stimuleert de darmen om aan het werk te gaan. Wat je nog zou kunnen toevoegen is citroensap mocht warm water alleen niet voldoende zijn.
 2. Eet kiwi’s als ontbijt. Lepel twee kiwi’s uit. De pitjes prikkelen de darm en zorgen dat deze harder gaat werken.
 3. Hou je niet van kiwi’s, dan kun je hetzelfde met pruimen proberen. Neem er 10 met daarbij een glas warm water. Binnen een kwartier zou je het effect moeten zien.
 4. Drink pruimensap. Pruimensap zit ook in Roos Vicee Laxo en stimuleert de darmen. Je kunt ook bij een biologische winkel pruimensap kopen en dit gebruiken.
 5. Volkoren brood eten. Eet elke dag 3 boterhammen volkoren brood (let op geen tarwebrood), hierin zitten vezels, die de darmen stimuleren en constipatie doen verminderen.
 6. Gebroken lijnzaad door je yoghurt doen. Hierin zit olie die de darmen stimuleert. Dit is te koop bij natuurwinkels of de Tuinen.
 7. Lopend bellen. Heel gek maar als je tijdens een telefoongesprek gaat lopen door huis dan zul je merken dat je gemakkelijker naar de wc kunt.
 8. Ook staand televisie kijken werkt goed tegen constipatie, bijvoorbeeld als je even iets anders aan het doen bent en je kijkt toch even mee.
 9. Meer bewegen. Heb je veel last van verstopping, ga dan naar de sportschool om te cardio-en. Wat precies ervoor zorgt dat je sneller naar de wc kan ( de extra beweging of het verwarmen van de romp) durf ik niet met zekerheid te zeggen.
 10. Gebruik olijfolie bij het koken. Maar ook elke ochtend op de nuchtere maag. Meng daartoe een eetlepel olijfolie met een eetlepel citroensap. Let op dat kan zeer snel effect hebben.

Tot slot

Veel mensen hebben last van constipatie, het is erg onaangenaam om er last van te hebben. Huis, tuin en keuken middeltjes helpen vaak tegen verschillende aandoeningen, zo ook tegen constipatie. Probeer bovenstaande methoden en pas toe wat jij het best vind werken!

Heb je nog tips aanvullingen of andere opmerkingen bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.