Verschillende recepten om bietjes klaar te maken

bietjes
Hoe maak je bietjes anders klaar?

Bietjes zijn erg gezond en lekker, maar toch kennen we niet al te veel manieren om ze klaar te maken. Vaak eten we ze rauw of gekookt, maar je kunt ze ook goed combineren met bijvoorbeeld kaas op grapefruit. Vind hier verschillende manieren om bietjes eens anders dan gewoon klaar te maken.

Bietjes gezond en lekker

Waarom zijn bietjes zo gezond? Omdat ze veel vezels bevatten, maar ook vitamine B en mineralen als zink en kalium. Daarnaast bevatten ze veel anti-oxidanten en ijzer. Dit helpt bij het ontgiften de lever, het zuiveren van het bloed en heeft op mensen met bloedarmoede een gunstige uitwerking. Ook zouden bietjes kankerbestrijdende stoffen bevatten. Als laatst bevatten bietjes 38 calorieën per 100 gram en passen ze goed in een slanke en gezonde salade.

[wp_ad_camp_2]

Gerechten met bietjes

Alleen al omdat bietjes zo gezond zijn, zou je ze tweemaal per week moeten eten. Maar doe dit eens op een andere manier dan alleen maar rauw of gekookt.

Chips van bietjes

Schaaf rauwe bietjes in hele dunne plakjes. Frituur deze dunne plakjes op 180 graden in de hete olie voor een paar minuutjes. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer eventueel met mayonaise.

Bietjessalade met bosui en dragon

Kook 500 gram bieten een uur lang. Wrijf de schil eronder de koude kraan vanaf en snijdt er kleine reepjes van. Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels vruchtenazijn, 1 theelepel honing en 1 theelepel gehakte verse dragon. Schep de bietjes door de dressing.

Bietencarpaccio met geitenkaas

bietjes carpaccio
Maak eens bieten carpaccio!

Snijdt gekookte rode bieten in dunne plakjes. Leg ze naast elkaar op een bordje in een cirkel. Verkruimel er zachte geitenkaas of roomkaas overheen. Als je wilt kun je hier nog een dressing gebaseerd op balsamico azijn overheen besprenkelen en het geheel afmaken met geroosterde amandelen of pistachenoten.

Bietenpuree met boerenkaas

Kook 500 gram bietjes met 500 gram blokjes aardappel gaar. Giet alles af en stamp het geheel fijn met 125 ml zure room. Voeg wat zout en peper toe. Voeg als laatst 1 gesnipperde rode ui, 100 gram geraspte (belegen) kaas en 75 gram blanke rozijnen erdoor heen. Dit gerecht kun je opdienen als bijgerecht bij stoofvlees, wild, kip en vis.

Gemarineerde bietjes met grapefruit

Neem 4 grote rauwe geschilde bieten en rasp deze grof. Meng er het sap van 1 sinaasappel, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper, 1 klein bosje gehakte peterselie en 1 eetlepel gehakte verse oregano doorheen.  Schil als laatst 2 grapefruits, en snijdt de partjes uit de vliezen. Halveer de partjes en schep ze door de geraspte bietjes heen.

Tot slot

Bietjes zijn erg gezond en lekker, ze bevatten weinig calorien, en veel vitaminen en mineralen. Maak ze daarom eens op één van bovenstaande verrassende manieren klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.