We weten allemaal dat bepaalde voedingsmiddelen goed en gezond zijn voor het lichaam. Maar als je bepaalde voedselcombinaties eet, dan zijn sommige voedingsmiddelen nog gezonder. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat sommige voedselcombinaties beter door het lichaam worden opgenomen. Er zijn nog vele andere beautyfood combi’s bekend, alleen onderstaande voedselcombinaties hebben elkaar echt nodig om goed te worden opgenomen door het lichaam.
Lees hier alles over de beste voedselcombinaties.
Noten en rode wijn
Een goede beautyfood combinatie voor na het eten. In rode wijn zit de stof resveratrol, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten en kanker, maar resveratrol speelt ook een rol bij de verlenging van ons leven. Aangetoond is dat de stof het leven van proefdieren heeft verlengd. Bij mensen is dit nog niet bewezen, maar wel dat resveratrol bovenstaande positieve effecten heeft. Daarnaast zou resveratrol een rol spelen bij het beschermen van de huid tegen rimpels en verbranding door de zon. De noten in combinatie met de rode wijn zouden de juiste vetten leveren, die zorgen voor het soepel blijven van de huid. Neem in dit geval wel ongezouten noten zoals amandelen en walnoten. Pinda’s zijn vaak gezouten en bevatten minder gunstige eigenschappen.
[wp_ad_camp_2]
Tomaten en olijfolie
Tomaten zijn een groente die met name goed is voor de huid. Elke dag iets met tomaten erin eten, vermindert de kans op verbranding in de zon met dertig procent. Ook bevatten tomaten de stof lycopeen, een anti-oxidant, waarvan gezegd wordt dat deze beschermt tegen kanker. Lycopeen wordt beter opgenomen door het lichaam als tomaten gekookt zijn. Voor het lichaam is gekookte tomaat gemakkelijker te verteren dan rauwe tomaat. In combinatie met olijfolie wordt de lycopeen nog beter opgenomen door de darmen.
Wortels en pijnboompitten
In wortels zit de stof bètacaroteen. Bètacaroteen is goed voor de ogen, omdat het een voorloperstof van vitamine A is. Vitamine A is op zijn beurt een voorloperstof van rodopsine. Rodopsine is de stof die ervoor zorgt dat we in het donker kunnen zien. Te weinig bètacaroteen leidt uiteindelijk tot te weinig rodopsine en nachtblindheid. Bètacaroteen wordt beter door het lichaam opgenomen als het wordt gegeten in combinatie met olie. Deze olie zit bijvoorbeeld in pijnboompitten die je makkelijk kunt toevoegen aan een rauwkostsalade met daarin wortel verwerkt.
Humus en citroensap
Humus wordt gemaakt van kikkererwten. Kikkererwten bevatten zeer veel ijzer. IJzer helpt tegen bloedarmoede en een algemeen moe gevoel. Het is goed voor zwangere vrouwen en vrouwen die last hebben van zware menstruaties. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter door het lichaam wordt opgenomen. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Als je citroensap als dressing gebruikt bij de humus wordt de ijzeropname bijna verdubbeld.
Hetzelfde verhaal geldt voor de beautyfood combinatie van appelstroop en sinaasappelsap. In appelstroop zit veel ijzer dat beter door het lichaam wordt opgenomen in combinatie met sinaasappelsap.
Tot slot
Niet alleen rauwe voedingsmiddelen zijn gezond. Soms is het juist goed voedsel te verhitten of te bakken. Bepaalde giftige stoffen worden daardoor afgebroken en andere nuttige stoffen worden juist beter opgenomen door het lichaam. Een voorbeeld hiervan zijn rauwe tuinbonen. Deze zijn giftig als je ze rauw eet. De tomaat is een goed voorbeeld van een voedingsmiddel waarvan de nuttige stoffen juist beter worden opgenomen als ze gekookt wordt.