Zelf baklava maken

baklavaHeb je trek in iets lekkers uit de Arabische keuken? Dan kan baklava zeker een optie zijn. Met zijn rijke en kruidige smaken kun je er van genieten bij de thee of koffie. Hoe maak je zelf baklava? Vind hier het recept.

Wat is baklava

Baklava is een lekkernij dat meestal als dessert gegeten wordt. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, gevuld met gemalen stukjes noot en allerlei soorten specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp etc. Na het bakken wordt het geheel doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing.

Baklava is erg zoet, daarom word ter vaak koffie bij gedronken en soms ook een bolletje ijs bij geserveerd.

[wp_ad_camp_2]

Recept voor baklava

Het maken van baklava kost 25 minuten waarna het 25 tot 30 minuten in de oven moet. Daarna moet je nog een uurtje wachten om het op te dienen.

Benodigdheden;

  • 50 gram blanke amandelen
  • 100 gram walnoten
  • 2 theelepels kaneel
  • 125 gram suiker
  • 75 gram roomboter
  • Filodeeg
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • Keukenmachine
  • Bakvorm van 20 cm bij 20 cm
  • Steelpan

Werkwijze;

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de amandelen en de walnoten fijn met de keukenmachine.
  3. Smelt de roomboter.
  4. Meng de amandelen , de walnoten, het kaneel, 25 gram suiker en 2 eetlepels gesmolten boter.
  5. Bestrijk 8 vellen filodeeg met roomboter.
  6. Leg 2 vellen filodeeg op de bodem van de bakvorm met de boterkant naar boven.
  7. Verdeel een derde van het notenmengsel over deze vellen.
  8. Leg hier weer 2 vellen filodeeg op.
  9. Verdeel hier weer een derde van het notenmengsel overheen.
  10. Dek opnieuw af met 2 vellen filodeeg.
  11. Verdeel hier overheen het laatste notenmengsel.
  12. Dek het geheel af met de laatste vellen filodeeg.
  13. Druk alle lagen sterk aan.
  14. Snijdt er ruitjes van tot op de bodem van de bakvorm.
  15. Schenk de overgebleven gesmolten boter over de ruitjes.
  16. Bak de baklava in 25 tot 30 minuten gaar in de oven.
  17. Als de baklava goudbruin is, is het klaar.
  18. Kook 100 ml water in de steelpan.
  19. Voeg de honing, de citroensap en 100 gram suiker toe aan het water.
  20. Hier moet binnen 4 tot 6 minuten een heldere siroop uit ontstaan.
  21. Laat de siroop afkoelen.
  22. Haal de baklava uit de oven en schenk de siroop er overheen.
  23. Laat de baklava een uur staan, zodat de siroop er goed ingetrokken is.
  24. Serveer de baklava in losse ruitjes.

Eet smakelijk!

Heb je nog tips of aanvullingen bij dit recept? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.