Zelf speculaas maken

Speculaas is een heerlijk lekkernij dat rond Sinterklaas veel gegeten wordt. Dat is best gek want speculaas is ook gewoon in andere tijden van het jaar lekker bij een kopje koffie of thee. Sommige mensen eten het zelfs op brood!

Speculaas kun je kopen in de supermarkt of bij de bakker, maar je kunt het ook zelf maken.
Vind hier een goed recept om zelf speculaas te maken.

Benodigdheden om zelf speculaas te maken

Je hebt niet heel veel ingrediënten nodig om dit te maken;

speculaaskruiden

Speculaaskruiden!

• 185 gram zelfrijzend bakmeel
• 10 tot 15 gram speculaaskruiden
• Snufje zout
• 120 gram koude boter of margarine
• 85 gram bruine basterdsuiker
• 1 ei
• Blanke amandelen
• Beslagkom
• Zeef
• Deegroller
• Bakplaat
• Bakpapier

Deze ingrediënten zijn genoeg om ongeveer 500 gram te maken.

Werkwijze 

Dit recept is gemakkelijk uit te voeren en kost ongeveer een uurtje aan voorbereiding en een half uur om te bakken.

speculaas

Zo zien de speculaasjes eruit!

1. Zeef de bakmeel boven de beslagkom.
2. Maak kleine blokjes van de boter.
3. Voeg hieraan de suiker, speculaaskruiden, zout en boter toe.
4. Kneed dit geheel tot een soepel deeg.
5. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
6. Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik.
7. Leg het deeg op een bakplaat, die bekleedt is met bakpapier.
8. Prik wat gaatjes met een vork in de lap deeg.
9. Kluts het ei in een kommetje en bestrijk het deeg ermee.
10. Verspreidt de amandelen her en der over het deeg.
11. Bedek ook de amandelen met ei.
12. Bak de speculaas in een voorverwarmde oven op 170 graden Celsius in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Probeer de bakplaat zo goed mogelijk in het midden van de oven te plaatsen. Laat de bakplaat goed afkoelen. 

Serveer de speculaas bij de koffie!

Eet smakelijk!

Variaties en tips

  • Maak eens een keertje roomboterspeculaas, gebruik hiertoe roomboter in plaats van gewone boter.
  • Steek uit de lap deeg, vormpjes naar keuze en maak hier speculaas van. Vind hier leuke vormpjes!
  • Maak eens een grote speculaaspop.

Heb je nog tips of aanvullingen op dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Wil je zelf slagroomtruffels maken? Lees dan hier verder.

Wil je zelf koolhydraatarme speculaasbrokken maken? Kijk dan hier verder.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error

Vind je de Moderne Huisvrouw leuk? Laat het anderen weten!

RSS
Follow by Email

Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten