Zoete aardappels zijn niet heel bekend, ze worden ook wel bataat genoemd. In de traditionele Surinaamse keuken worden ze wel gebruikt en ook in canada gebruiken ze zoete aardappels in de vorm van frietjes. Zoete aardappels kun je dus in allerlei typen gerechten terugvinden. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Lees hier wat je moet weten over zoete aardappels en vind er ook een lekker gerecht mee.
Zoete aardappels gezond
De zoete aardappel is een knolvormige wortel van een plant die oorspronkelijk uit Mexico komt. Het is een exotische vrucht die onder de grond groeit. De vorm van zoete aardappels varieert van langwerpig tot rond. De kleur van de zoete aardappels varieert van lichtgeel tot purperrood. De smaak is zoet, maar ook een beetje kruidig, dit komt doordat de zoete aardappel rijk aan suikers en zetmeel is. Door de kruidige smaak past de zoete aardappel zowel in hartige als zoete gerechten.
De zoete aardappel bevat veel voedingsvezels en vitamines. Voedingsvezels zijn goed voor de darmwerking en vitamine A, C en B6 zijn ook ruim aanwezig in de zoete aardappel. Daarnaast is de zoete aardappel rijk aan calcium, foliumzuur en kalium.
Waar moet je op letten bij het kopen van zoete aardappels
Als je zoete aardappels koopt, kies dan voor de kleinere of middelgrote exemplaren. Ook moeten ze stevig zijn en niet zacht. Als de schil verkleurd is of als er uitlopers zijn, dan is de zoete aardappel niet meer vers. Je kunt ze het best bewaren op een koele donkere plek, waar je ze zeker een week goed kunt houden.
Zoete aardappels met kikkererwten
Maak eens een gezond gerecht met zoete aardappels in combinatie met kikkererwten.
Benodigdheden;
- 750 gram zoete aardappels
- 50 gram gerookte spekblokjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blik kikkererwten van 400 gram
- 15 gram fijngehakte peterselie
- 30 gram rucolasla grofgesneden
- peper
- zout
Werkwijze;
- Kook de aardappels in 20 minute gaar
- Giet de aardappels af en laat ze iets afkoelen
- Bak de spek in een braadpan in 5 minuten uit (zonder olie)
- Voeg de pijnboompitten toe en bak ze goudbruin
- Snijdt de aardappels in plakken
- Haal de spek en de pijnboompitten uit de pan
- Doe de olijfolie in de braadpan
- Bak de aardappels en de kikkererwten in 3 minuten, schep wel om
- Breng het geheel op smaak met zout en peper
- Haal de pan van het vuur en voeg peterselie en rucola toe
- Als laatst de spekjes en de pijnboompitten erover heen strooien