10 Tips voor zorgeloze en sfeervolle feestdagen

feestdagen
Gourmetten tijdens de feestdagen kan stressvol zijn!

De feestdagen zijn vaak stressvol voor de mensen die lunches of diners verzorgen. Ze veroorzaken rommel en soms nare luchtjes in huis. Hoe kun je dit beter aanpakken? Vind hier 10 tips voor zorgeloze feestdagen.

 

Tip 1. Altijd azijn in huis hebben.

Ga je frituren of iets in de olie bakken, zoals oliebollen of appelflappen? Breng dan tegelijk met het frituren of bakken een pannetje met een laagje azijn aan de kook. De baklucht wordt hierdoor stukken minder, waardoor je kleding en haar ook minder stinkt, om de gordijnen nog maar niet te vergeten. Laat ook de afzuigkap langer dan gewoonlijk afzuigen. Nog beter is om buiten of in de schuur te bakken of te frituren.

 

Tip 2. Gebruik een wegwerptafelkleed.

Krijg je veel eters of ga je gourmetten? Gebruik dan een wegwerptafelkleed, na afloop vouw je al de rommel en eetresten erin en hup alles tegelijk de afvalbak in. Niks geen gedoe met vlekverwijderaars.

 [wp_ad_camp_2]

Tip 3. Gebruik spiritus tegen nare luchtjes.

Ga je lekker gourmetten tijdens de feestdagen, dan heb je natuurlijk weinig aan de afzuigkap, maar krijg je toch nare geurtjes. Deze kun je weg krijgen door ’s nachts een bakje spiritus neer te zetten, bijvoorbeeld op een kast. De geur is de volgende ochtend al een stuk minder.

 

Tip 4.  Je koelkast fris houden.

Heb je een stinkende geur in de koelkast door bijvoorbeeld een knoflooksaus? Dan kun je deze eruit krijgen door een halve appel in de koelkast te leggen. Deze moet je echter niet vergeten op te ruimen, want de appel kan natuurlijk ook bederven. Laat de halve appel uiterlijk een week in de koelkast liggen.

 

Tip 5. Gebruik geurstokjes of geurkaarsen.

Je kunt allerlei producten gebruiken om geurtjes achteraf te verwijderen, maar je kunt ze ook gewoon de hele dag of maand laten staan. Tegenwoordig heb je een ruim assortiment aan geurstokjes, geurkaarsen en geurolien, welke je huis heerlijk kunnen laten ruiken. Ook nog eens aangepast aan de tijd van het jaar. Bijvoorbeeld kaneel in de winter en citrus in de zomer.

 

Tip 6. Ontvet met soda.

Soda kun je niet alleen gebruiken om vetvlekken te verwijderen, maar ook om aangekoekte pannen weer schoon te krijgen. Een handig hulpmiddel in de keuken dus.

 

Tip 7. Kook spruitjes in melk.

Krijg je nare geurtjes in huis doordat je spruitjes gaat koken? Doe dan een scheutje melk in het kookwater, dit neutraliseert de geur die ervan af komt. Bij de groentes boerenkool, bloemkool of witlof kun je een groentebouillonblokje meekoken. Dit heeft dezelfde werking als de melk bij de spruitjes.

 

Tip 8. Maak bepaalde gangen van het menu van te voren al klaar.

Maak een voorgerecht dat je van te voren kunt bereiden. Hetzelfde geldt voor het nagerecht. Een ijstaart kun je natuurlijk al een paar dagen van te voren bereiden en bewaren in de vriezer. Ook een cake kun je invriezen. Dit is overigens altijd handig. Komt er onverwachts visite? Dan heb je altijd een cake in de vriezer staan.

 

Tip 9. Hoe verwijder je kaarsvet?

Als je per ongeluk kaarsvet morst, kun je dit het best hard laten worden en later met een scherp mesje afschrapen. Voor de laatste restjes kaarsvet kun je er een stuk papier opleggen en eroverheen strijken. Het kaarsvet smelt dan weer en laat los van de ondergrond. Dit kun je vervolgens verwijderen met wasbenzine.

 

Tip 10. Slaap voldoende.

Een goede tip tegen stress is sowieso voldoende slaap. Je kunt dan veel meer hebben en zult niet meteen in paniek raken mocht er iets misgaan. Ga niet liggen malen over de gerechten of over hoe de dag zal verlopen. Meestal komt het wel goed.

 

Stressvolle feestdagen of toch niet?

Feestdagen kunnen erg stressvol zijn en zorgen voor allerlei nare geurtjes, luchtjes, vlekken en andere narigheden. Deze kun je zoveel mogelijk inperken door voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het leggen van een halve appel in de koelkast of gebruik te maken van wegwerpartikelen. Ondanks alles toch veel plezier tijdens de feestdagen gewenst!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.