Blauwe bessen lekker en gezond

blauwe bessen
Blauwe bessen zijn gezond en lekker!

Dat blauwe bessen gezond zijn weten we allemaal eigenlijk wel. Maar waarom zijn ze nu zo gezond en wat zitten er voor gezonde stoffen in? Vind hier ook een lekker recept met blauwe bessen.

 

Waarom zijn blauwe bessen gezond

De blauwe bes is niet dezelfde als de bosbes, maar wel supergezond. Deze zoete bes bevat namelijk anthocyaan, waardoor de bes blauw kleurt. Anthocyaan heeft een goede werking op hart- en bloedvaten, doordat het in staat is cholesterol uit de bloedvaten te verminderen. Het cholesterol zorgt voor vernauwingen in de bloedvaten, wat uiteindelijk leidt tot aderverkalking. Met alle gevolgen van doen als een slechtere conditie, slechtere doorbloeding en uiteindelijk is soms een dotterbehandeling of bypass operatie nodig. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ver te komen. De blauwe bes kan daar goed bij helpen en de doorbloeding van de vaten verbeteren. Ook bevatten blauwe bessen veel vezels (goed voor de ontlasting), anti-oxidanten en vitamine A, B en C. Om zoveel mogelijk vitaminen binnen te krijgen kun je het best de bessen direct na aankoop op eten, of ze anders niet langer dan 5 dagen in de koelkast te bewaren.

Hoe kun je de blauwe bes eten

De blauwe bes komt in Nederland het meest voor in Noord-Limburg en Noord-Brabant maar wordt geteeld in Drenthe. De vrucht wordt vaak verwerkt in sap of in jam. Omdat de bes zo zoet is kun je hem ook gewoon zo eten, of mengen in salades. Pas bij het eten wel op met knoeien op de kleren, de bes geeft behoorlijke vlekken.

 

Recept met blauwe bessen

Wil je eens blauwe bessen eten op een originele manier? Kies dan voor een salade met blauwe bessen, abrikozen, aardbeien en druiven. Hoe maak je deze gezonde salade?

 

Benodigdheden;

  • 30 gram blauwe bessen
  • 1 eetlepel rode port
  • 2 gedroogde abrikozen
  • 50 gram oude kaas
  • 10 mooie aardbeien
  • Een kwart krop sla
  • 5 witte druiven
  • Eikenblad en rucolasla
  • 1 radijs
  • 1 eetlepel honing
  • Een halve eetlepel frambozenazijn
  • Een halve eetlepel Zaanse mosterd
  • Een halve eetlepel druivenpitolie
  • Zout en peper

 

Werkwijze;

    1. Laat de abrikozen wellen
    2. Snijdt de gewelde abrikozen in partjes
    3. Besprenkel de partjes met de rode port
    4. Was de sla
    5. Snijdt de oude kaas in kleine blokjes
    6. Ontpit en halveer de druiven
    7. Meng in een apart bakje de azijn, mosterd, olie en honing
    8. Schep in een ruime kom, de kaasblokjes, de blauwe bessen, de druiven en de abrikozen en meng alles goed
    9. Leg de slablaadjes mooi verdeeld op de borden
    10. Schep hierover heen de bessensalade met de kaasblokjes
    11. Voeg als laatst de dressing toe en garneer met een radijsje

 

Eet smakelijk!

 

Heb je nog tips of aanvullingen op dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.