Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van lage bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit is gelukkig geen ernstige kwaal, maar kan soms wel vervelend zijn en zorgen voor duizeligheid en wankel op de benen staan. Waardoor wordt een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap veroorzaakt en wat kun je ertegen doen? Lees hier verder.

Wat is een lage bloeddruk

Een normale bloeddruk heeft waardes van 120 boven en 80 onder. Deze waardes staan voor de bovendruk en de onderdruk. Ofwel de kracht waarmee het bloed door de slagaders en aders stroomt. Alle waarden beneden de 120/80 staan voor een lage bloeddruk. Je bloeddruk is pas echt laag als deze lager is dan 100/60 voor vrouwen en 110/70 bij mannen. Dit artikel gaat echter over een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap en geldt dus niet voor mannen. Sommige vrouwen hebben echter helemaal geen last van een lage bloeddruk, maar anderen merken het meteen.

Hoe ontstaat een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

Doordat er een placenta wordt aangelegd, moeten er meerdere bloedvaten aangemaakt worden. Doordat er ineens veel meer bloedvaten zijn kan je bloed zich dus verdelen over een grotere oppervlakte dan voorheen. Daardoor neemt de druk af. Je kunt het een beetje vergelijken met de delta van een rivier. Ook daar is de stroomsnelheid van het water doorgaans lager. Naast het groter wordende vatennetwerk zorgen hormonen ervoor dat je vaten wijder open gaan staan. Ook dit zorgt voor een lagere stroomsnelheid en lagere bloeddruk. Rond de vierde maand van de zwangerschap is de bloeddruk het laagst, hierna neemt deze weer toe doordat je lichaam extra bloedcellen aanmaakt. Als je rond de 7 maanden zwanger bent is de lage bloeddruk meestal weer verdwenen.

Wat kun je doen als je last van de lage bloeddruk hebt

lage bloeddruk
Neem af en toe een dropje!

Er zijn een paar maniertjes om je bloeddruk iets te verhogen;

  • Eet een zout dropje of neem drinkbouillon
  • Neem altijd iets te mee, al is het maar een banaan of iets anders, het hoeft niet perse zout te zijn
  • Sta langzaam op als je een tijdje hebt gezeten of gelegen
  • Ga zitten als je je duizelig voelt worden
  • Leg je benen omhoog, het bloed stroomt dan sneller terug vanuit je benen de romp in. Dit is ook goed om te voorkomen dat je vocht vasthoudt in de benen

Tot slot

Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is niet schadelijk, je kunt je alleen wat beroerd voelen. Neem een zout dropje of ga even liggen met de benen omhoog. Succes met de voortzetting van de zwangerschap, na een paar maanden zullen de klachten rond een lage bloeddruk verdwenen zijn.

Heb je nog aanvullingen of tips bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Wat neem je allemaal mee in je vluchtkoffer? Lees hier verder.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.