Zelf tandsteen verwijderen

tandsteen
Kun je zelf tandsteen verwijderen?

Heb je ooit een ruw, hard laagje op je tanden opgemerkt dat lijkt vast te zitten, zelfs na grondig poetsen? Dat kan tandsteen zijn, een vastzittende ophoping van tandplak die zich kan vormen langs de tandvleesrand en tussen tanden. Hoewel professionele tandreinigingen cruciaal zijn voor het verwijderen van tandsteen, zijn er ook enkele methoden die je thuis kunt proberen om de ophoping te verminderen en je mondgezondheid te verbeteren.

Wat is tandsteen?

Tandsteen, ook bekend als tandplak, is een hard, ruw en geelachtig of bruinachtig materiaal dat zich vormt op de tanden en langs de tandvleesrand. Het ontstaat door de ophoping en verkalking van tandplak, een plakkerige, kleverige laag die wordt gevormd door bacteriën, speeksel en voedselresten. Tandplak ontwikkelt zich voortdurend op onze tanden, maar als het niet regelmatig wordt verwijderd door tandenpoetsen en flossen, kan het zich ophopen en uiteindelijk verharden tot tandsteen. Tandsteen bestaat hoofdzakelijk uit calciumfosfaatmineralen, die afkomstig zijn van het speeksel. Het is hard en ruw van structuur, waardoor het moeilijk te verwijderen is met gewoon poetsen. Tandsteen kan zich zowel boven als onder de tandvleesrand vormen en kan leiden tot tandvleesontsteking (gingivitis) en andere tandheelkundige problemen als het niet wordt behandeld.

Hoe kun je zelf tandsteen verwijderen?

Tandplak nestelt zich niet alleen op het oppervlak van je tanden en kiezen, maar ook tussen de ruimtes ertussen. Traditioneel poetsen alleen is vaak niet voldoende om deze plekken te bereiken en de tandplak effectief te verwijderen.

Tandenpoetsen: Een goede tandenpoetsroutine is essentieel om tandplak te verwijderen. Aangeraden wordt om minstens twee keer per dag twee minuten lang grondig te poetsen. Elektrische tandenborstels zijn effectiever dan handtandenborstels. Vind hier een goed betaalbare elektrische tandenborstel.

Flossen: Om tussen de tanden en kiezen te reinigen, is flossen met flosdraad een effectieve methode. Hiermee verwijder je vuil en plak tussen de tanden waar de tandenborstel niet bij kan. Tandenstokers kunnen ook worden gebruikt op plekken waar flosdraad niet goed doorkomt.

Kauwgom: Speciale kauwgom met xylitol vermindert de vorming van tandplak. Hoewel het tandplak niet verwijdert, helpt het wel om de vorming ervan te verminderen.

Plakverklikker: Omdat tandplak moeilijk zichtbaar is, kan een plakverklikker helpen om te controleren of alle plak is verwijderd. De verklikker laat de nog aanwezige plak roze of blauw kleuren, zodat je precies kunt zien waar nog gepoetst moet worden.

Tot slot

Om je gebit gezond te houden, is het cruciaal om tandplak grondig te verwijderen. Kies voor een elektrische tandenborstel en flosdraad of tandenstokers om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Gebruik een plakverklikker om te controleren of alle tandplak weg is. Zo voorkom je tandsteen en gaatjes, en behoud je een stralend gebit!

Wil je verder lezen?

Wil je graag lichtere tanden? Lees dan hier hoe je zelf je tanden kunt bleken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.