Aubergines zijn een leuke zomergroente om zelf te kweken op je balkon of in je tuin. Daarnaast staan aubergines bekend als een gezonde groente en worden ze vaak verwerkt in gerechten. Zijn aubergines eigenlijk wel gezond en wat kun je er mee maken?
Lees hier alles wat je moet weten over aubergines.
Wat zijn aubergines
De aubergine is een groente die behoort tot de nachtschadefamilie ofwel de Solanaceae. Tot deze familie behoren ook de tabaksplant, de tomaat, de aardappel en de paprika. De plant is giftig en kan daarom niet rauw gegeten worden, maar wel gekookt of gebakken. De stof solanine veroorzaakt maag en darmklachten, maar door de plant te verhitten neemt deze stof in concentratie af en veroorzaakt dan geen klachten meer.
Aubergines komen oorspronkelijk uit Birma en zijn in de 15e eeuw in Spanje geintroduceerd, vanuit daar is de aubergine over Europa verspreid.
Als je zelf aubergines wilt kweken, moet je oppassen dat ze niet doorschieten als ze eenmaal op de juiste grootte zijn. Je houdt anders een heel waterige, wel grotere aubergine over.
Zijn aubergines gezond
Wij kennen voornamelijk de donkerpaarse glimmende variant, terwijl de wilde aubergine eruit ziet als een kippen- of ganzenei. Daarom wordt de aubergine in het engels ook wel de eggplant genoemd.
Aubergines bevatten veel foliumzuur, en veel kalium. Hierdoor zijn ze sterk vochtafdrijvend en worden dus vaak gebruikt in ontgiftende diëten. Daarnaast bevatten aubergines per 100 gram maar 25 calorieën, waardoor je er veel van kunt eten zonder er dik van te worden.
Koken met aubergines
Aubergines moeten dus altijd gekookt worden of gebakken vanwege de giftige stof solanine, maar helaas slurpen aubergines veel vet op als ze in de pan liggen. Houdt hier dus rekening mee. Door de aubergine in plakken te snijden en er zout op te strooien kun je dit voorkomen, tevens zorgt het zout ervoor dat de groente minder bitter wordt. Na ongeveer een half uur kun je het zout eraf laten stromen onder koud water. De aubergines zijn nu klaar voor gebruik.
Recept voor aubergine tajine met kikkererwten
- 1 aubergine
- 2 eetlepels olie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram champignons
- 10 gedroogde abrikozen
- 1 theelepel geelwortel
- Een halve theelepel koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 200 milliliter groentebouillon
- 1 blikje kikkererwten
Werkwijze voor het bereiden van de aubergine tajine;
- Was de aubergine en snijdt hem in reepjes of blokjes
- Bak de aubergine in 10 minuten in de olie zacht
- Maak de ui, de knoflook en de champignons schoon en snijdt ze klein
- Snijdt de abrikozen in reepjes
- Verwarm de overige olie en fruit hierin de ui en de knoflook
- Bak de champignons mee
- Voeg de reepjes abrikozen, de kruiden en specerijen, de tomatenblokjes en de bouillon toe
- Laat dit 10 minuten koken
- Meng als laatst de aubergine en de kikkererwten erdoor heen en laat het geheel stoven voor 10 minuten of langer in een orginele tajine
Tot slot
Dag en bedankt Lila,
Weer een zeer interessante bijdrage. Wij eten aubergines regelmatig in ‘Letscho’ (Ratatouille) verwerkt, vooral op feestelijke gelegenheden.
Heel veel liefs uit Vlaanderen,
Nadja
<3