Sporten na de bevalling; buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen doen na de bevalling
Buikspieroefeningen zijn belangrijk
na de zwangerschap!

Na een zwangerschap wil je natuurlijk dat je lichaam weer zo snel mogelijk in shape is. Bekkenbodemspieren zijn belangrijk, maar ook de buikspieren moeten weer in vorm komen na een zwangerschap. Zo´n zes tot acht weken na de bevalling mag je weer beginnen met trainen. Hoe slecht je conditie ook is, maak van lichaamsbeweging een prioriteit. Als je lichaam er weer beter uit gaat zien, zit je lekkerder in je vel en dat straal je ook uit.

Lees hier alles over buikspieroefeningen na de bevalling.

Waarom buikspieroefeningen na de bevalling

Bij sommige vrouwen ontstaat tijdens de zwangerschap een diastase. Dit betekent dat de rechte buikspieren een beetje uit elkaar gaan staan. Dit kun je voorkomen door tijdens de zwangerschap zo min mogelijk gebruik te maken van de rechte buikspieren. Dit kan je doen door niet vanuit lighouding recht omhoog te komen, maar via de zijkant of schuin.
Ook al staan je buikspieren in diastase, het is belangrijk ze te trainen na de bevalling.

Hoe de buikspieren trainen na de bevalling

Als je last hebt van diastase moet je voornamelijk de schuine buikspieren trainen. Als je de rechte buikspieren hierbij ontziet kan de diastase weer verdwijnen. Dit is van belang voor de eventuele volgende zwangerschappen, omdat in het geval van diastase je minder steun hebt van de buikspieren en de rugspieren het dus zwaarder hebben. Je kunt dan sneller rugklachten krijgen.
[wp_ad_camp_2]

Buikspieroefeningen

Een goede buikspieroefening is door op de grond te gaan liggen en de knieën op te trekken. Vervolgens til je je hoofd en schouders van de grond (een klein stukje). Als het goed is voel je je buikspieren aanspannen. Doe deze oefening acht tot tien keer en probeer uiteindelijk twintig keer te halen.
De onderste buikspieren worden vaak overgeslagen, maar zijn minstens zo belangrijk. Trek de benen op en buig ze in een hoek van 90 graden. Vervolgens til je de billen op, voor ongeveer 5 cm. Dit is best zwaar, probeer het in het begin acht tot tien keer te herhalen, maar na een tijdje moet het wel dertig keer achter elkaar kunnen.
wandelen met kinderwagen
Wandelen na de bevalling is goed en leuk
om je lichaam weer in vorm te krijgen!
Wat ook leuk is, is om de oefeningen samen met je baby uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld opdrukken boven de baby. Probeer met je neus de neus van de baby te raken. Het lukt waarschijnlijk niet meteen volledig op te drukken, maar je kunt de oefening ook op de knieën uitvoeren. Houdt je adem tijdens het opdrukken niet in, dit kan effect hebben op de bekkenbodem en in het ergste geval leiden tot een verzakking.

Vind hier een boek met nog meer buikspieroefeningen om je lichaam weer in vorm te krijgen.

Hoe snel na de bevalling weer oefeningen doen

De eerste twee weken na de bevalling zijn erg zwaar, maar daarna is het goed weer aan de slag te gaan. Je conditie heeft er veel baat bij en ook al voelt het alsof je de marathon hebt gelopen, je lichaam maakt zoveel vooruitgang dat het verzorgen van de baby ook makkelijker wordt. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een wandeling maken en steeds een groter stuk lopen, dit is ook voor de baby leuk.

Tot slot

Buikspieroefeningen doen na de bevalling is heel belangrijk, doe het niet te snel, maar wacht ook niet te lang. In geval van diastase moet je opletten dat je aandacht besteedt aan de schuine buikspieren. Ga je opdrukken, zorg dan dat je je adem niet inhoudt.
Veel succes met het in shape brengen van je lichaam na de bevalling.

 

Wil je meer weten over oefeningen voor de bekkenbodemspieren? Lees dan hier meer over welke bekkenbodemspieren je het best kunt doen na de bevalling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Sporten na de bevalling; buikspieroefeningen”

  1. afvallenmetnederland

    Een paar weken terug ben ik lid geworden van een online dieetclub en ben na 2 weken 3 kilo afgevallen