Sporten na de bevalling; bekkenbodemspieren oefeningen

Na de bevalling duurt het ongeveer zes tot acht weken voordat je lichaam weer in zijn oude vorm is. Het duurt daarom een tijdje voordat je weer kunt gaan sporten, maar pak de draad langzaam op. Lichaamsbeweging is erg belangrijk om snel weer fit te worden. Je wordt er ook geestelijk gezonder van.

Eén van de oefeningen om vrij snel mee te beginnen zijn die voor de bekkenbodemspier. Lees hier meer over bekkenbodemspieren oefeningen.

 

Wat zijn de bekkenbodemspieren

bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren!

De bekkenbodemspieren geven steun aan de blaas, het rectum, de baarmoeder en de vagina. Het is uiterst belangrijk om deze spier stevig te houden, en voorkomt vele negatieve gevolgen van de zwangerschap en bevalling.  Als de bekkenbodemspieren zwak zijn heb je een verhoogde kans op incontinentie. Dit kan voorkomen als je lacht, niest of hoest. Je kunt ook last krijgen van een verzakking van de vagina, de baarmoeder of het rectum. Gelukkig krijgen lang niet alle vrouwen hier last van. Toch zijn er een paar goede oefeningen om de bekkenbodemspieren stevig te houden.

[wp_ad_camp_2]

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren

Eén van de beste oefeningen om de bekkenbodemspier te oefenen is door te kijken of je tijdens het plassen kunt stoppen. Op deze manier weet je zeker dat je de oefeningen goed uitvoert.

Natuurlijk hoef je niet alleen tijdens het plassen te oefenen. Begin met oefenen van het aanspannen van een paar seconden achter elkaar en laat weer los. Doe dit tussen de vijf en tien keer per keer en ongeveer vier keer per dag.

Dit ga je steeds verder opvoeren, totdat je de bekkenbodemspieren tien seconden lang, 25 keer achter elkaar kunt aanspannen. Deze oefening zou je zeker tot een half jaar na de bevalling moeten blijven doen.

Fijn aan de bekkenbodemspieren oefeningen is dat je ze vrijwel overal kunt uitvoeren, zo kun je bellen, afwassen, tv kijken, douchen, in de rij staan en toch steeds even de oefening doen. Er is daarom geen excuus om het niet te doen.

Overdrijf echter niet met oefenen, teveel is ook niet goed. De spieren moeten zich ook nog wel kunnen ontspannen.

 

Tot slot

Bekkenbodemspieren zijn erg belangrijk voor de stevigheid van de vagina, de baarmoeder en het rectum. Om de bekkenbodemspieren stevig te houden zijn er een paar hele simpele, makkelijk uitvoerbare oefeningen. Doe dit en de eventuele ongemakken na de bevalling verdwijnen vanzelf weer.

Heb jij last gehad van je bekkenbodemspieren en nog eventuele tips om ze te verstevigen, laat ze hier dan gerust achter!

Wil je meer weten over het doen van buikspieroefeningen na de bevalling? Lees dan hier verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.