De goji bes gezond en lekker

Je hoort tegenwoordig steeds vaker van de goji bes. Goji bessen zouden goed zijn voor de gezondheid en je kunt ze dan ook steeds meer kopen. Wat is de goji bes precies en waar komt hij vandaan?

Vind hier alles wat je moet weten over de goji bes.

De boksdoorn

De goji bes is afkomstig van de minder bekende boksdoorn. Het is een giftige plant die afkomstig is uit Azië.
Rond 800 na Christus was al bekend dat deze bes goed voor de gezondheid was. Daarnaast worden goji bessen al meer dan 2000 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
Tegenwoordig wordt de plant in West-Europa gekweekt, maar is daar ook verwildert en kun je hem onder andere vinden in de duinen. Omdat de bessen erg kwetsbaar zijn, worden ze voorzichtig geplukt.

Hoe ziet de boksdoorn eruit

De boksdoorn
De boksdoorn met zijn mooie bloem!

De boksdoorn is een struik die tot drie meter hoog kan worden en heeft zoals de naam het al zegt scherpe doorns van wel drie centimeter lang. De bladeren van de struik zijn langwerpig en grijsgroen van kleur. De bloemen van de struik zijn paars van kleur en bevatten vijf kelkbladeren en vijf kroonbladeren. De struik komt uit de familie van de Solanacea en is familie van de aardappel, tomaat en de tabaksplant.

De bessen die aan de plant groeien zijn oranje-rood van kleur en worden 1,5 tot2 centimetergroot. De bessen zijn zeer saprijk en barsten gemakkelijk voordat ze gedroogd worden.
De zaadjes komen hierbij vrij en verspreiden zich via de vacht van passerende dieren, hierdoor kan de plant zich wijdt verspreiden.
De boksdoorn wordt net als de duindoorn vanwege zijn doorns als heg of afscheiding gebruikt. De goji bessen zelf worden vooral gebruikt vanwege de hoge voedingswaarde.
[wp_ad_camp_2]

Wat zitten er allemaal voor stoffen in de goji bes

In de goji bes zitten vitaminen en anti-oxidanten, maar ook andere stoffen zoals aminozuren, caroteen en polysachariden.
De bessen vallen onder de zogenaamde superfoods en heten wolfberries in het Engels. De goji bessen kunnen het best in de diepvriezer bewaard worden. Ze zijn ook in gedroogde vorm te koop, waarbij je de smaak kunt vergelijken met die van krenten. Alleen smaakt de goji bes iets frisser.

De goji bes is goed voor de gezondheid

gedroogde goji bes
Gedroogde goji bessen zijn goed
voor de gezondheid!

De anti-oxidanten en polysachariden helpen tegen verouderingsverschijnselen. De goji bes zou de weerstand verhogen en het immuunsysteem verbeteren. Daarnaast verbetert de goji bes het geheugen en vermindert hij de klachten van Alzheimer.

De goji bes heeft ook allerlei andere invloeden, zo reguleert het de bloeddruk, verlaagt hij het cholesterolgehalte, zou hij helpen bij gewichtsbeheersing en libido verhogend werken bij mannen en vrouwen.
Kijk hier verder voor een goed anti-verouderingsmiddel op basis van de goji bes.
Er worden vele redenen genoemd om de goji bes te eten, maar of alles waar is valt te betwijfelen. Een ding wat zeker waar kan zijn is dat de bes het risico op kanker kan verkleinen en de groei van tumoren kan vertragen. Lees hier meer over de invloed van de goji bes op kanker.

Recepten met de goji bes

De goji bes is makkelijk te verwerken in smoothies, salades, in muesli, als thee en als bessensap. Je kunt de bessen mixen met andere vruchten en zo eten, je kunt ze ook pureren in de keukenmachine en mengen met andere sappen.
Tot slot kun je een handje gewelde goji bessen toevoegen aan je salade en je hebt weer eens iets anders. Goji thee kun je maken door de bessen drie minuten te koken en daarna in heet water te laten trekken.
Kijk hier voor thee gebaseerd op goji bessen.
Wil je eens gedroogde goji bessen uitproberen? Kijk dan hier verder voor een pot van 350 gram. Of hier voor een kilo gedroogde goji bessen.

Tot slot

De goji bes is gezond om te eten, wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt voor zijn heilzame werking en heeft vele voordelen voor onze gezondheid. Recepten kun je er makkelijk mee maken.

Wil je meer weten over welke kruiden en bessen je kunt eten? Vind dan hier hier een boek dat eetbare planten en bessen met de giftige tegenhangers vergelijkt, inclusief uitgebreide omschrijvingen en duidelijke foto’s.

Heb jij wel eens goji bessen gegeten of heb je aanvullende tips? Laat ze dan hier achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.