De juiste luchtbevochtiger kopen

Je komt erachter dat de lucht in je huis te droog is en wilt graag een luchtbevochtiger kopen om de vochtigheidsgraad in huis te laten toenemen. Waar moet je dan precies op letten en welke soorten luchtbevochtigers zijn er allemaal? Van welke symptomen kun je last krijgen als de lucht in huis te droog is?

Typen luchtbevochtigers

Om je huis iets te bevochtigen , kun je ervoor kiezen om bakjes met water aan de verwarming te hangen. Ik vind dat zelf geen optie omdat in het verleden is gebleken dat hierin weleens Legionella kon voorkomen. Ik heb twee jonge kindjes, die bij de bakjes kunnen en hier van alles mee kunnen doen, dus dat wil ik ten alle tijden voorkomen.

Professionele luchtbevochtigers zijn anders; er zijn 3 typen verkrijgbaar.

  • De eerste werkt op basis van stoom; hierbij wordt water verwarmt tot stoom. De stoom verlaat via een gaatje het apparaat waardoor er meer vocht in de lucht komt. Deze luchtbevochtiger is vrij goedkoop in aanschaf en zorgt voor een snelle bevochtiging van de lucht. Het kost echter wel veel energie om het water in stoom om te zetten, wat het grote nadeel is van deze manier van lucht bevochtigen.
  • Je kunt ook water verdampen. Hierbij blaast een systeem lucht door een vochtige filter. Het water in de filter verdampt en bevochtigt op deze manier de lucht in huis. Nadeel hiervan is dat het weinig vocht oplevert, maar wel geurtjes en stof uit de lucht onttrekt. Deze methode kost echter maar weinig stroom.
  • De derde methode is ultrasoon. Hierdoor wordt een fijne nevel verspreid omdat het water in trilling wordt gebracht door het apparaat. De nevel is echter wel koud als deze verspreid wordt, maar deze methode kost daarom maar weinig energie. Dit moet je dan weer compenseren door de verwarming langer aan te laten staan en zo de lucht weer te verwarmen.

Leuke luchtbevochtigers 

luchtbevochtigerVoor kinderen hebben ze echt hele leuke luchtbevochtigers, grappige vormen en voorwerpen die de lucht bevochtigen zonder dat het kind een lelijk apparaat in de kamer heeft staan. Je kunt kiezen uit een trein, Hello Kitty of een beer.

Waarom ging ik een luchtbevochtiger kopen

Ik had de laatste tijd veel last van tranende ogen, jeukende ogen, droge slijmvliezen en soms ineens helemaal verkouden wakker worden. Terwijl ik ook wel eens juist een heel droge neus had. Daarnaast had ik last van droge lippen en ook wel eens een vervelende droge hoest, waarvan mensen dan zeggen dat het van de zenuwen komt.

Vervelend is dat je als je ogen jeuken hier steeds in gaat wrijven en dan wordt de jeuk en de roodheid alleen maar erger. Om dit te voorkomen ging ik steeds mijn ogen met een watje spoelen. Dit hielp dan weer een tijdje.

Soms als ik wakker werd, had ik een enorme loopneus. Slapen lukte dan niet meer dus stapte ik onder de douche. De klachten waren hierna vrijwel altijd verdwenen.

Eerst dacht ik dat de klachten werden veroorzaakt door hooikoorts, maar dit bleek niet te kloppen met het weer, de tijd van het jaar of de tijd van de dag dat je juist hooikoorts symptomen zou moeten hebben.

Wat vreemd was, was dat ik helemaal geen klachten had toen we op vakantie gingen in een huisje dat heel slecht geïsoleerd was. Elke ochtend waren de ramen nat en vocht uit de badkamer trok maar slecht weg. Toen kwam het idee in me op dat mijn klachten misschien veroorzaakt worden door een te droge lucht in huis.

Dit kon best de oorzaak zijn want mijn huis is goed geïsoleerd en in de winter zet je de verwarming aan waardoor de lucht nog droger wordt. Reden voor mij om eens te gaan kijken naar een luchtbevochtiger.

Welke luchtbevochtiger heb ik gekozen

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een apparaat dat met stoom werkt. Het kost iets meer energie, maar je hebt wel snel resultaat en dat is wat ik momenteel nodig heb.

Succes met het uitzoeken van de juiste luchtbevochtiger!

Heb je nog aanvullingen of tips bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Ben je op zoek naar een stoomreiniger? Kijk dan hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.