De waarde van de kraamverzorgster

Onlangs ben ik bevallen van mijn eerste kindje. Een hele ervaring om nu te moeten zorgen voor zo´n klein mensje. Voordat je gaat bevallen denk je dat je alles weet, je hebt immers vele bladen gelezen en van iedereen raad en advies gekregen.

Om eerlijk te zijn had ik dan ook weinig zin in een kraamverzorgster die in mijn huis zou komen en overal aan zou komen. Ik dacht ik kan alles zelf wel en vraag eventueel mijn moeder of schoonmoeder om hulp. Had ik het even mis, de kraamverzorgster is een zeer waardevolle kracht vlak na de bevalling.

Wat doet de kraamverzorgster allemaal voor werk


Zoals gezegd zag ik erg tegen de komst van de kraamverzorgster op. Ik dacht die bevalling doe ik wel even en na een dag doe ik alles zelf weer. Ik kwam mezelf mooi tegen, want zo makkelijk was de bevalling niet en kon helemaal niet alles zelf de dagen die volgde.

 

De dag dat we thuiskwamen uit het ziekenhuis kwam er een tussen kraamverzorgster, zij ving ons even op om de dag door te komen. Ze gaf snelle tips en noteerde wat gegevens zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid melk (flesvoeding) te geven en hoe om te gaan met kruiken en het bedje. Dit was handig.

 

Na de eerste nacht kwam de kraamverzorgster die ons de volgende zeven dagen ging helpen. Nog steeds argwanend over wie er zou komen, deed ik de deur open en liet haar binnen. Ze was verbaasd dat ik zelf de deur open deed, want ik mocht helemaal niet zo veel lopen als kraamvrouw. Ze zei ga jij maar weer naar bed, dan ga ik je ontbijt maken. Terwijl ik het ontbijt at, nam zij allerlei gegevens door over de kleine en legde ze uit wat ze precies ging doen qua controles en verzorging.

 

Daarna kon ik gaan douchen en maakte ze de slaapkamer ofwel de kraamkamer schoon. Vervolgens maakte ze de douche schoon en kon ik weer gaan rusten. Ook gaf zij eventuele kraamvisite koffie, thee of beschuit met muisjes. Tussendoor maakte ze ook nog de fles en verschoonde ze de kleine. Mijn partner hoefde alleen de boodschappen te doen en ik helemaal niets.

 

Tegen lunchtijd werd deze gemaakt en daarna mochten we naar bed. Zij schreef dan de gegevens van de kraamvrouw (tijdens de controles worden de temperatuur, hartslag en hoogte van de baarmoeder gemeten) en de kleine op en wat tips en adviezen voor de komende nacht.
Na het rusten stond er een fruitcocktail klaar, waarna zij naar huis ging. 

Verzorging van de navel door de kraamverzorgster!
Verzorging van de navel door
de kraamverzorgster!

Opsomming van wat de kraamverzorgster allemaal doet;


  • kraamvrouw controleren op hartslag, temperatuur, hoogte van de baarmoeder en wondverzorging
  • baby controleren en verzorgen
  • assisteren bij een thuisbevalling
  • eventuele belangrijke gegevens doorspelen aan de verloskundige
  • noteren van tips, adviezen wat te doen voor het gezin in het kraamboek
  • kraamkamer schoonmaken
  • douche en wc’s schoonmaken
  • eten en drinken verzorgen voor zowel de kraamvrouw als de baby
  • verzorgen van de kraamvisite
  • eventueel klusjes in huis zoals stofzuigen of zorgen voor eventuele meerdere kinderen
  • koken voor het gezin
Meer informatie over het werk van de kraamverzorgster kun je hier vinden.

Waardering voor de kraamverzorgster


Naarmate de dagen verstreken groeide mijn respect voor het werk wat de kraamverzorgster allemaal deed. Ik begon het zelfs jammer te vinden dat ze weer weg moest.
Ik begon haar steeds meer te waarderen, zowel het werk dat ze deed als de persoon, want ik had ook nog eens een geweldig aardig persoon, waar ik goed mee kon kletsen.
De kraamverzorgster waar ik eerst zo tegenop zag, was ineens heel belangrijk geworden. Om het afscheid goed te vieren hadden we een cadeaubon voor haar gekocht en nog wat kleinigheidjes waarvan we wisten dat ze het leuk zou vinden. Zo namen we met een goed gevoel afscheid van haar.

Zelf kraamverzorgster worden


Als je zelf kraamverzorgster wil worden zijn er de volgende mogelijkheden;
  • MBO opleiding kraamverzorgster
Deze opleiding volg je als je van de middelbare school afkomt. Je volgt de opleiding MBO verzorgende niveau 3. Het eerste deel van de opleiding gaat over verzorging in het algemeen, pas later kies je een specialisatie, waaronder kraamverzorgster.

  • Beroeps Begeleidende leerweg
Bij deze opleiding loop je mee met een ervaren kraamverzorgster en krijg je daarnaast theorie. Je moet hiervoor minimaal 21 zijn of een vooropleiding in de zorg hebben. De opleiding kun je in anderhalf jaar afronden. Soms biedt een kraamzorgbureau ook een leertraject bestaande uit praktijk en theorie aan. Je krijgt dan een kleine vergoeding.

  • Verkorte opleiding tot kraamverzorgster
Als je al werkt in de zorg en je wilt je laten omscholen, dan is dit de juiste keuze. Als je bijvoorbeeld MBO verzorgende niveau 2 hebt, kom je hiervoor in aanmerking. Bij deze opleiding hoef je eigenlijk alleen nog de praktijk te leren en de theorie weet je al. Dit traject kun je in drie maanden tot een half jaar afronden.

Tot slot

Het werk van de kraamverzorgster is ondergewaardeerd. Maar nu ik er zelf mee te maken heb gehad ben ik het juist heel erg gaan waarderen.

Het beroep is vrij laag betaald, maar wel heel afwisselend. Steeds weer komt de kraamverzorgster in een ander gezin, en andere omstandigheden. Soms tref je het, soms niet.
Je kunt ook gezinnen treffen met een alcoholist als vader of een gezin met vele broertjes en zusjes. Hele leuke gezinnen waar het goed mee klikt heb je er ook bij, dan is het moeilijk om na de kraamperiode afscheid te nemen.

Ik weet niet of mijn kraamverzorgster dit ooit leest, maar voor het geval dat het wel zo is, wil ik haar nogmaals hartelijk bedanken voor alles wat ze voor ons heeft gedaan.

Wil jij ook je waardering voor je kraamverzorgster uiten? Laat dan hier een bericht achter waaruit dat blijkt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.