Na de bevalling verliezen vrouwen bloed. Hierop berust eigenlijk een taboe. Je hoort mensen er nooit over praten en je kunt er ook weinig informatie over vinden.
Wat moet je allemaal weten over bloedverlies na de bevalling?
Waarom verlies je bloed na de bevalling?
Na de bevalling, vaginaal of via een keizersnede, begint je baarmoeder zich samen te trekken om de bloedvaten samen te knijpen, waardoor het bloedverlies verminderd wordt.
Het is normaal om 500 ml te verliezen, na zowel een vaginale bevalling als keizersnede.
Als de baarmoeder niet goed samentrekt, kun je teveel bloed verliezen. Dit kan gebeuren als je zwanger was van een meerling, een infectie had in de baarmoeder of als er een stukje placenta is achtergebleven in de baarmoeder. Soms is er geen duidelijke rede voor het teveel aan bloedverlies.
[wp_ad_camp_2]
Hoe kun je het bloedverlies laten stoppen?
Als er na de bevalling veel bloedverlies optreedt, zal een arts eerst masseren rond de baarmoeder om de baarmoeder te stimuleren zich te gaan samentrekken.
Als dat niet lukt, kun je oxytocine toegediend krijgen, dit is een medicijn dat het samentrekken stimuleert.
Als de oorzaak van het bloeden een stukje achtergebleven placenta is, zal dit verwijdert moeten worden. Soms gebeurd dit via curettage, een soort stofzuigertje dat de baarmoeder helemaal leegzuigt, in sommige gevallen zal het stukje operatief verwijdert moeten worden.
Bloedverlies tijdens de kraamtijd
Het bloed dat tijdens de kraamtijd verloren wordt, heet ook wel lochia. In het begin is het helderrood en kan stolsels bevatten. De stolsels kunnen zo groot zijn als sinaasappels, maar dit komt weinig voor. Als je meer dan drie stolsels ter grootte van een sinaasappel in 24 uur verliest, dan pas is het zo ernstig dat je de verloskundige moet bellen. Kleine klontjes en sliertjes komen veel vaker voor.
Het bloedverlies verandert van helderrood, naar meer bruinig en gelig.
Dit bloedverlies wordt wel minder, maar kan weken lang aanhouden. Als je borstvoeding geeft kan het bloedverlies steeds even toenemen. Door het hormoon oxytocine trekt de baarmoeder weer samen en perst als het ware het oude bloed eruit.
Ook als je een tijdje hebt gelegen en een stukje gaat lopen heb je weer iets meer bloedverlies doordat het zich heeft opgehoopt in de baarmoeder. Vervolgens loopt het er makkelijker uit. Dit zijn allemaal normale verschijnselen.
Wat kun je allemaal doen tegen het bloedverlies?
- Gebruik maand- of kraamverband
na de bevalling!
Gebruik zeker geen tampons! Dat kan vlak na de bevalling echt niet en doet veel pijn. Ook verhoogt het de kans op infecties. Om het bloedverlies op te vangen, gebruik je maandverband. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar, dus kies het maandverband dat bij jouw bloedverlies past. Als je erg veel bloed verliest, kun je kiezen voor kraamverband, dit is extra dik en langer dan gewoon maandverband en is verkrijgbaar bij de apotheek.
Er zijn een paar maatregelen die je acht moet houden terwijl je nog vloeit na de bevalling.
Vroeger mochten vrouwen zolang ze bloedverlies hadden niet in bad zitten, dat is tegenwoordig wat losser. Als je arts je aanraad toch niet in bad te gaan, zou de rede kunnen zijn dat de kans op een infectie aan de baarmoeder dan groter is. Bovendien is het niet echt fris in badwater te zitten, waar bloed in is opgelost, de lochia kan namelijk stinken.
Zolang je vloeit wordt aangeraden geen seks te hebben, om de vagina en baarmoeder te laten herstellen. Na een week of zes kun je weer vrijen als je dat wilt, de pijn zal dan een stuk minder zijn. Mannen zullen even geduld moeten hebben, zeker de eerste maanden na de bevalling kan het gebied gevoelig zijn bij de vrouw. Na verloop van tijd gaan de problemen vanzelf over.
Tot slot
Bloedverlies na de bevalling hoort erbij en is een natuurlijk proces. Bij de ene vrouw zal het meer zijn dan bij de andere. Geniet vooral van je pasgeborene en maak het je zo gemakkelijk mogelijk met bovenstaande tips!
Heb je nog suggesties of tips? Laat ze hier dan gerust achter.