Wat te doen als je last hebt van koude handen en voeten

koude handen en voeten
Hoe ga je om met koude handen en voeten?

Veel mensen hebben last van koude voeten. Wie heeft er niet gehoord dat iemand koude voeten had en deze onder het dekbed bij de partner probeerde op te warmen. Je hoeft dus niet alleen last te hebben van koude handen en voeten als je buiten bent. Ook als je binnen zit of dus in bed ligt kun je er last van hebben. De kwaal zelf kan geen kwaad, maar het is wel vervelend. Wat kun je doen als je last hebt van koude handen en voeten?

 

Hoe worden koude handen en voeten veroorzaakt

Koude handen en voeten komen vaker voor bij vrouwen dan mannen. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft er wel eens last van. Vaak hebben slanke mensen weer meer last van koude handen en voeten, omdat zij een minder dik isolerend vetlaagje hebben. Maar dit geldt niet in alle gevallen.

Ook kun je een slechte bloedsomloop hebben. Als je bloedvaten zich snel vernauwen als het kouder wordt, is de bloeddoorstroming vanzelf ook minder. Hier kun je zelf weinig aan doen, behalve het wrijven van de handen en als je stil staat, proberen in beweging te blijven. De oorzaak van een slechte bloedsomloop (als het gaat om doorbloeding van handen en voeten) is vaak erfelijk.

 [wp_ad_camp_2]

Wat kun je tegen koude handen en voeten doen

Je behandelt koude handen anders dan koude voeten. Vandaar dat ik eerst zal bespreken wat je tegen koude handen kunt doen.

Als je naar buiten gaat, doe je vanzelfsprekend handschoenen aan. Koop deze niet te klein, anders knellen ze en helpen ze weinig. Als je gevoerde handschoenen koopt, zorgt dan voor schapenwol of merinowol, deze wol is in staat veel warmte vast te houden. Ook is het verstandig je handen in te smeren met vaseline of een dikke crème. Je houdt de warmte in de handschoen dan beter vast. Vind hier een goede handcrème.

Als je binnen last hebt van koude handen is het iets minder makkelijk. Een paar hulpmiddelen zijn het dragen van warme kleding. Zorg dat je lichaam in ieder geval warm is. Draag geen strakke kleding, om dezelfde reden als hierboven. Kies voor laagjes, hier komt stilstaande lucht tussen, dat de warmte beter vast houdt. Drink een lekkere warme drank als thee of chocolademelk en warm je handen op aan de beker. Ga iets met je vingers doen, zoals masseren. Bij mij hielp krachttraining voor de handen heel erg. Je doorbloeding neemt dan toe en het houdt langer aan. Als laatste optie zijn er nog handschoenen zonder vingertop te koop.

 

 

Wat kun je tegen koude voeten doen

Binnenshuis is het verstandig om dikke sokken of pantoffels te dragen. Ook hier geldt dat de keuze voor merinowol of schapenvacht het best verwarmt. Als je het koud hebt in bed, probeer dan eens bedsokken. Ook kun je kijken naar de kwaliteit van je dekbed. Zo houden niet synthetische dekbedden de warmte veel beter vast. Ga niet meteen voor een elektrische deken. Ook kun je een kersenpit kussen kopen en deze in de magnetron opwarmen. Bij mij is deze echter in de brand gevlogen in de magnetron, sindsdien geen kersenpitkussens meer voor mij.

Buitenshuis moet je op andere zaken letten. Bijvoorbeeld de dikte van de zool van je schoenen. Kies voor een rubberen zool die de kou niet binnen laat en draag een dik paar sokken die niet knellen in de laars. Doe echter geen meerdere sokken over elkaar heen. Schoenen als Uggs zijn lekker warm. Je kunt je voeten insmeren met een verwarmende crème zoals vaseline. Dit houdt de warmte beter vast. Vind hier een goede voetenmilk om de voeten tegen koude te beschermen.

 

Tot slot

Vrouwen hebben vaker last van koude handen en voeten dan mannen. Gelukkig zijn er veel oplossingen mogelijk tegen deze onschuldige kwaal. Verwen jezelf in ieder geval lekker met warme sokken en gevoerde laarzen en warm je handen op aan een lekkere kop chocolademelk met slagroom.

 

Heb je nog aanvullende tips die helpen als je last hebt van koude handen en voeten? Laat ze hier gerust achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.