De granaatappel is een niet heel bekende vrucht. Toch wordt hij regelmatig gebruikt in yoghurtdrank en kwark. Vroeger vormde de granaatappel het basisingrediënt van grenadine siroop ofwel limonadesiroop. Wat is de granaatappel voor vrucht, hoe gezond is het en wat kun je ermee maken?
Wat is de granaatappel
De granaatappel groeit aan een struik met doornige takken en komt oorspronkelijk uit Perzie. Tegenwoordig worden ze gekweekt rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Afghanistan, India en de Kaukasus. De vrucht is zo groot als een grapefruit met een doorsnede van 8 tot 12 cm en heeft een stevige leerachtige schil.
Is de granaatappel gezond
Granaatappels zijn in de herfst en winter verkrijgbaar. Ze zijn eerder te vinden bij de groenteboer dan in de supermarkt. Kies voor granaatappels met een gladde schil. Omdat ze rijp geoogst worden, kunnen ze meteen gegeten worden, je kunt ze echter wel een week bewaren in de koelkast.
De granaatappel is niet gemakkelijk te eten. De vrucht bevat zeer veel vellen en deze zijn niet lekker om te eten. Om te vermijden dat je de velletjes eet, moet je elk partje apart eten. De rozerode pitjes smaken zoetzuur en fris. Vaak worden de pitjes gebruikt om salades op te vrolijken of om gerechten mee te decoreren. Je kunt de granaatappel ook uitpersen, maar dan gaat er veel vruchtvlees verloren. In de pitjes zitten veel anti-oxidanten, vitamine C en kalium, de vrucht is dan ook goed voor huid en hart. Daarnaast zou de vrucht helpen kanker te bestrijden.
Recept couscous met granaatappel
Een heel simpel recept is om de granaatappelpitjes toe te voegen aan soep, of er een saus van te maken dat lekker bij vanille ijs of yoghurt smaakt. Je kunt er echter ook couscous schotel mee klaar maken. Hoe maak je een couscous schotel met granaatappel en verse kruiden klaar?
Benodigdheden;
- 2 limoenen
- 500 ml kippenbouillon
- 50 gram boter
- 400 gram couscous
- 3 eetlepels honing
- 2 sjalotjes
- 30 gram verse peterselie
- 15 gram munt
- 15 gram koriander
- Zout
- Peper
- 1 granaatappel
Werkwijze;
-
- Verwarm de oven op 200 graden
- Boen een limoen schoon en rasp de schil hiervan af
- Pers beide limoenen uit
- breng de kippenbouillon aan de kook
- Voeg hieraan de boter, honing en limoenrasp toe
- Doe de couscous in een ovenschaal
- Schenk de bouillon hier overheen
- Laat de couscous in 15 tot 20 minuten gaar worden
- Neem de couscous uit de oven en laat afkoelen
- Snijdt de sjalotjes fijn
- Snijdt alle kruiden fijn
- Schep de limoensap, de olie, de fijngesneden sjalotjes en de verse kruiden door de couscous
- Breng het geheel op smaak met zout en peper
- Halveer de granaatappel
- Knijp de granaatappel boven de couscous uit
- Haal met een theelepeltje de laatste zaadjes eruit
- Strooi de granaatappelpitjes over de couscous