Wat is het foetaal alcohol syndroom

foetaal alcohol syndroom
Wat zijn de kenmerken van FAS?

Een ziekte die steeds vaker gezien wordt, maar weinig erkend is het foetaal alcohol syndroom. De ziekte die beter bekend staat als FAS, zorgt voor psychische problemen bij kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap alcohol hebben gedronken. Zelfs een avondje doorzakken van de moeder kan al voldoende zijn om te zorgen dat het ongeboren kind FAS oploopt. Wat is FAS precies en kun je het behandelen?

Wat is het foetaal alcohol syndroom

FAS is een levenslange ziekte, met zowel lichamelijke en geestelijke gebreken. Het is een combinatie van de volgende factoren; groeiachterstand, fysieke kenmerken, gedragsafwijkingen en blootstelling aan alcohol. Ook kun je last hebben van FASD, dat is een vorm van de ziekte waarbij slechts 3 van bovenstaande kenmerken aanwezig zijn, waaronder sowieso blootstelling aan alcohol.

De factoren kunnen zich uiten op de volgende manieren. Zo kun je te maken krijgen met afwijkende gezichtsvormen (ontbreken van gootje tussen neus en lippen, smalle oogopeningen of een hangend oog), vertraagde groei en neurologische afwijkingen. Daarnaast kunnen kinderen met FAS problemen hebben met leren en communiceren en kunnen zij sociaal niet goed meekomen. Soms hebben ze afwijkingen aan zicht en gehoor, waardoor communicatie met de omgeving moeilijk verloopt. Tijdens het naar school gaan en de studie kunnen patiënten last hebben van korte spanningsbogen en van hun geheugen. Helaas gaat FAS nooit meer over.

Al bovenstaande symptomen worden veroorzaakt doordat de prefrontale cortex beschadigd is, ofwel het voorste deel van de hersenen.

[wp_ad_camp_2]

Kun je het foetaal alcohol syndroom voorkomen

Ja. Het best is om als moeder te stoppen met drinken zodra je zwanger wilt worden. Natuurlijk zijn er gevallen bekend van vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn en misschien een glaasje wijn hebben gedronken. Stop met het drinken van alcohol zodra je weet dat je zwanger bent. Vind je dit moeilijk, dan kun je ook aan de partner vragen of deze wilt stoppen. Samen tijdelijk niet drinken zorgt ervoor dat je kind gezond geboren wordt en dat is het allerbelangrijkst.  Hoe eerder je stopt met drinken, hoe beter voor het ongeboren kind.

 

Hoe behandel je FAS

Als een babytje geboren wordt met FAS, duurt het soms wel 6 weken voordat ze afgekickt zijn van de alcohol. Kinderen met FAS hebben vaak woede aanvallen en kunnen van het een op andere moment van stemming wisselen. Corrigeren is vaak niet mogelijk, omdat kinderen met FAS niet snappen wat ze fout doen. Het laten uitrazen van een woede aanval is het best. Daarna is alle energie op en moeten ze uitrusten.

Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen in een rustige stabiele omgeving opgroeien, zonder verstoringen en met een voortdurende rust en regelmaat.

Heb je nog aanvullingen of tips bij dit artikel? Of heb je ervaring met FAS kinderen? Laat hier gerust een reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.