Het Heeresgeschichtliches Museum te Wenen

Het Heeresgeschichtliches Museum in Wenen is  museum voor mensen die echt van geschiedenis en krijgskunde houden. Het gehele museum staat in het teken van de Oostenrijkse geschiedenis, waaronder het ontstaan van het keizerrijk. Vele objecten die met geschiedenis en oorlog te maken hebben zijn te bewonderen. Zo kun je kijken naar wapens, kostuums, schilderijen en een twintigtal tanks. Daarnaast zijn er vele boegbeelden van schepen te bewonderen.

Een aanrader voor iedereen die specifiek geïnteresseerd is in de Oostenrijkse geschiedenis, maar ook als je tanks en onderzeeërs interessant vind, kun je hier terecht.

Geschiedenis van het Heeresgeschichtliches Museum in Wenen

Plafond Heeresgeschichtliches Museum

Het mooie plafond

Het Heeresgeschichtliches Museum claimt het oudste museum van Wenen te zijn en is gebouwd tussen 1850 en 1856. Dit omdat het vorige oorlogsmuseum tijdens de revolutie van 1848 was vernield. Het museum is gebouwd als historisch museum, maar ook als eerbetoon aan militairen en oud leiders. Het gebouw zelf is prachtig en rijkelijk geïllustreerd. In de centrale hal op de eerste verdieping staan vlaggen van alle landen en is het plafond voorzien van schilderingen.

Het museum bestaat uit vijf grote zalen. Bij binnenkomst bevind je jezelf in een tombe, hier staan vele beelden en is de centrale trap. Naast de centrale tombe zijn twee grote zalen te vinden en boven zijn er nog eens twee. Vervolgens heb je nog een buitenruimte waar alle tanks staan.

Indeling van het Heeresgeschichtliches Museum

harnas

Te bezichtigen harnassen

Elke van de vier zalen laat een deel van de Oostenrijkse geschiedenis zien. De eerste zaal laat de dertigjarige oorlog zien en een deel van de Ottomanen. Daar staan ook een aantal Turkse tenten, die zijn buitgemaakt. Vervolgens zijn er zalen met de Franse revolutie onder leiding van Napoleon, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Er is nog een klein zaaltje over waar tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen zijn.

De pronkstukken van het museum staan in de zaal die gaat over de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om de auto en het uniform dat Francis Ferdinand droeg toen hij werd vermoord door Gavrilo Princip. Ook is het pistool waar hij mee doodgeschoten werd te zien. Dit was uiteindelijk de aanleiding voor de start van de Eerste Wereldoorlog.

Andere belangrijke stukken van het Heeresgeschichtliches Museum

Naast het kostuum en de auto heeft het museum nog andere pronkstukken;

  • De Pumhart von Steyr, een gigantisch kanon uit de middeleeuwen. Gebouwd in de 15e eeuw.
  • Het originele model van het oorlogsschip SMS Viribus Unitis; het vlaggenschip van de Oostenrijks-Hongaarse vloot tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  • Een MiG-21
  • Het oudst bewaarde Europese vliegtuig; L’Intrepide
  • De overblijfselen van een U-20 uit de Eerste Wereldoorlog, welke is gezonken tijdens een aanval in 1918

Bezoektijden en informatie

Het museum is elke dag geopend van 9.00 uur in de ochtend tot 17.00 uur in de middag. Het  museum is gesloten op 1 januari, Paaszondag, 1 mei, 1 november, 25 december en 31 december.

De toegangsprijs is 5,10 euro per persoon, en 3,30 euro als gereduceerd tarief. Daarvoor kom je in aanmerking als je student, gehandicapt of 65+ bent.

Elke eerste zondag van de maand is gratis entree voor iedereen.  Bezoekers onder de 19 mogen altijd gratis naar binnen.

Daarnaast kun je nog een gids nemen en voor het maken van foto’s of video’s moet je toestemming vragen. Tegen extra betaling is dit dan mogelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.