Hoe verzorg je diamanten sieraden

Een diamant is de grootste vriend van een vrouw wordt ook wel gezegd. En het is dan ook een prachtig cadeau om te krijgen. Maar hoe kun je je diamanten sieraden nu het best onderhouden?

diamanten ketting
Een mooie diamanten ketting vergt onderhoud!

Diamanten bestaan uit het hardste materiaal dat de natuur kent. Op de schaal van Mohs scoort de diamant een 10. Niets kan ze beschadigen, behalve diamanten zelf. Berg daarom nooit meerdere diamanten bij elkaar op. Diamanten juwelen kunnen wel beschadigen aan de punten en ook de inzetting van een juweel met diamanten kan beschadigd raken. Draag daarom nooit diamanten tijdens hard werken. Het is verstandig om één keer per jaar een juwelier te bezoeken als een bepaald diamanten sieraad vaak draagt. Deze kijkt het sieraad helemaal na en voorkomt eventuele beschadiging van het totale sieraad.

[wp_ad_camp_2]

De herkomst van diamanten

Diamanten worden voornamelijk in India, Brazilië en Zuid-Afrika gedolven. Soms worden er ook diamanten in Siberië, Australië en Canada gevonden. Elk jaar wordt er 169 miljoen karaat diamant gewonnen, maar slechts 20 procent hiervan wordt gebruikt om sieraden te maken. De rest wordt gebruikt in apparaten.

Als een ruwe diamant wordt gevonden wordt de steen beoordeeld op vier categorieën.

  1. Kwaliteit van de steen en het slijpen.
  2. Hoeveelheid karaat. Dit staat voor het gewicht van de steen, waarbij één karaat 0,2 gramis.
  3. De zuiverheid van de diamant.
  4. De kleur van de diamant; hoe minder kleur, hoe meer waarde de diamant heeft. Dit gaat echter niet altijd op, er zijn ook een paar unieke gele, zwarte en roze diamanten.

Een diamant kan in verschillende vormen geslepen worden, waarvan briljant het meest gebruikt is. Daarnaast heb je nog andere vormen als ovaal, met 56 facetten, Princess, met 76 facetten, Marquise, met 56 facetten, peer, met 58 facetten en emerald met 48 tot 50 facetten.

Hoe kun je een diamant schoonmaken

Op welke verschillende manieren kun je je diamanten onderhouden?

  • De eerste is al eerder genoemd; het laten nakijken door een juwelier. Deze controleert of de zettingen niet zijn aangetast of minder stevig geworden.
  • Met vloeibaar wasmiddel. Doe wat vloeibaar wasmiddel in een kom met lauwwarm water. De diamanten maak je voorzichtig schoon met een klein borsteltje. Vervolgens spoel je de diamanten af met water en droogt ze met een zachte doek.
  • De diamanten opwrijven met een zachte doek. Het juweel ziet er weer uit als nieuw.
  • De laatste methode is wat grof, maar werkt goed bij sieraden die vettig zijn geworden of waar huidschilfers opzitten. Gebruik half om half ammoniak in koud water. Laat de sieraden een half uur weken. Spoel de sieraden daarna goed af en laat ze drogen.

Heb je zelf nog een methode of tips om diamanten schoon te maken? Laat het hier weten!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.