Tips om snel een proefwerk of tentamen te leren

Heb je je weer eens vergist in het op tijd gaan leren voor je proefwerk of tentamen? Of heb je het gewoon te druk met allerlei andere belangrijke zaken?

Dan is het handig als je een methode kent hoe je op het laatste moment toch nog snel wat kunt leren voor je proefwerk of tentamen. Maar hoe doe je dat precies?

Lees hier tips hoe je snel een boek kunt leren!

Voorbereiding om snel te leren

snel leren van studieboeken
Hoe kun je snel een boek leren?

Het is slim om een aantal voorbereidende stappen te ondernemen zodat het daadwerkelijke leren van de toets minder tijd in beslag neemt.

Zo moet je allereerst zorgen dat je al je boeken en leermateriaal in orde hebt. Ook is het handig dat je weet waar de toets over gaat. Het klinkt erg simpel, maar vele leerlingen en studenten weten niet exact wat ze moeten leren.

Ook iets dat je niet op het laatste moment kunt doen is het regelen van oefentoetsen of oefententamens. Aan oefentoetsen heb je veel, vaak lijken de toetsvragen op vragen van de komende toets. Ook kun je als je oefentoetsen maakt, de denkwijze van degene die de toetsen gemaakt heeft beter snappen. Je kunt dan beter bedenken welke vragen er mogelijk gesteld gaan worden.

 [wp_ad_camp_2]

Tips om snel te leren

Op het moment dat je begint met snel leren van een boek kun je een aantal stappen volgen.

  1. Bedenk waar de leerstof overgaat, zonder het boek te lezen. Door in het bezit te zijn van oefentoetsen en oefenvragen kun je dus bedenken welke onderdelen van de leerstof het meest belangrijk zijn. Doe dit hooguit een kwartiertje.
  2. Waar weet je nog niet genoeg van de stof waarover je denkt dat de vragen in de toets zullen gaan. Welke stukken weet je juist wel al?
  3. Lees de inhoudsopgave van het boek en bekijk welke paragrafen of hoofdstukken je juist wel of niet hoeft te leren.
  4. Door de inhoudsopgave te bestuderen, weet je hoe het boek is opgebouwd en snap je waarom bepaalde delen in het boek elkaar opvolgen. Je kunt dan ook begrijpen wat basiskennis is en wat voorbeelden of toepassingen zijn. Als je de basis kent, lukt het daarna beter om toepassingsvragen te beantwoorden. Deze toepassingen en voorbeelden hoef je dan ook niet te leren.
  5. Scan nu de hoofdstukken en paragrafen die je wel nog moet leren. Lees altijd de inleiding en de conclusie van elke paragraaf of hoofdstuk. Als de hoofdstukken of het boek een samenvatting heeft, lees je deze ook goed door en probeer je dit te leren.
  6. Lees als er tijd over is alle paragrafen en hoofdstukken met voorbeelden en toepassingen.
Wil je nog meer technieken leren om sneller te kunnen leren? Dit boek bevat nog meer technieken die je kunt gebruiken om leren sneller en leuker te maken.

Wat niet te doen

Begin nooit zomaar wat te leren. Denk van te voren goed na. Ga niet zomaar een boek in geheel uit je hoofd leren. Zie het als wiskunde, je gaat niet de sommen uit je hoofd leren, maar je probeert de methode die erachter zit te begrijpen. Daarna kun je alle gelijkwaardige sommen zelf oplossen.

Deze methode biedt geen garantie voor het halen van een voldoende voor je toets of tentamen. Het is natuurlijk beter om het leren te plannen, zodat er voldoende tijd is voor herhaling en oefening van vragen. Deze methode is geschikt om de schade beperkt te houden.

Heb je nog tips hoe je snel kunt leren of voorbereiden voor een toets of tentamen? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 gedachten over “Tips om snel een proefwerk of tentamen te leren”

  1. frans (anoniem)

    ik heb morgen een toets frans maar ik dacht dat het op vrijdag zou zijn nu wil ik dus alle zinnen leren in 1 halfe dag maar hoe kan ik dat het beste snel doen?