Hoe kun je jezelf warm kleden op koude dagen

koude dagen
Hoe te kleden op koude dagen?

Binnenkort komen de koude dagen er weer aan. Zeker als er een koude oostenwind opsteekt kan het flink koud zijn en heb je alleen maar zin om bij de open haard of de verwarming te zitten. Toch moeten we vaak de kou in onderweg naar werk of om boodschappen te doen. Hoe kun je jezelf zo warm mogelijk kleden, zodat je goed tegen de kou kan? Vind hier tips!

Tips om je warm te kleden

Door je kleding zo goed mogelijk aan te passen, is het mogelijk de kou te trotseren. Je wordt dan ook minder snel ziek. Hoe kun je dat het best doen?

 

Tip 1. Kies voor meerdere laagjes

Door 3 of 4 lagen kleding aan te doen, creëer je stilstaande lucht tussen de verschillende lagen. Deze stilstaande lucht is een perfecte isolator en houdt de lichaamswarmte goed vast.

 

Tip 2. Vermijd dunne schoenenzolen

Veel warmte van het lichaam verlaat dat via de uiteinden. Zo zijn het hoofd en de voeten zeer belangrijk om warm te houden. Een dunne zool laat zowel warmte van je lichaam wegtrekken als koude naar binnen komen. Dit kun je voorkomen met dikke zolen, bijvoorbeeld van rubber. Ook met bontgevoerde laarzen die waterdicht zijn, zorgen voor een goede isolatie.

Tip 3. Bedek je hoofd

Zoals hierboven al gezegd verlaat de warmte je lichaam via uitstekende lichaamsdelen. Je hoofd hoort daar ook bij. Bedek je hoofd met een goede muts van wol die ook je oren bedekt. Een skimuts doet wonderen.

Tip 4. Zorg voor overlappende kleding

Probeer te voorkomen dat er stukjes huid onbedekt zijn of dat truitjes kunnen opkruipen. Stop een t-shirt in een broek. Zorg voor een lang vest of lange jas zodat je bij de overgaan van broek naar trui geen warmte verliest.

Tip 5. Kies voor merinowol

Een van de beste stoffen tegen koude is merinowol. Thermo ondergoed is hiervan gemaakt. Het houdt je goed warm en geeft geen kriebelgevoel. Merinowol kun je vinden in broeken, truien, ondergoed, sokken en vesten. Voor elk onderdeel van het lichaam is het dus verkrijgbaar. Lees hier meer over merinowol in thermo ondergoed.

Tip 6. Vergeet je hals niet

Een plek waar veel warmteverlies optreedt is de nek. Dit komt omdat de bloedvaten daar aan de oppervlakte liggen. Bedek deze goed met een sjaal. Ditzelfde geldt voor de handen. Ook deze moet je goed bedekken met handschoenen.

Tip 7. Kies de juiste handschoenen

Soms is het zo koud buiten dat je zelfs handschoen in de auto aanhebt. Maar deze hoeven niet van dezelfde dikte te zijn als wanneer je een sneeuwballen gevecht gaat houden. Let daarom goed op of je handschoenen waterdoorlaten zijn en hoe dik de binnenvoering is. Natte handschoenen laten de handen namelijk nog sneller afkoelen.

Klaar voor de koude dagen?

Met deze kleding kun je een heel eind komen en makkelijk naar buiten op koude dagen. Heb je het echter vaak zo koud dat je denkt dat je niet meer warm kunt worden? Dan kun je jezelf altijd nog opwarmen aan een externe warmtebron, bijvoorbeeld een kop warme chocolademelk lekker in de handen houden of koffie drinken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.