Wat kun je doen tegen een herfstdip

herfstdip
Hoe kom je van je herfstdip af?

De dagen beginnen weer korter te worden, buiten wordt het kouder. De blaadjes vallen weer van de bomen, kortom de herfst is begonnen. Heb je minder zin om op te staan? Heb je nergens zin meer in? Dan kun je last hebben van een herfstdip. 

Wat kun je hiertegen doen? Vind hier tips!

Wat is een herfstdip

Als je last hebt van een herfstdip ofwel winterdip, dan heb je last van moeheid, lusteloosheid en trek in (vetrijk of koolhydraatrijk) eten. Ook kun je veel slapen, maar wordt je nog steeds niet heel uitgerust wakker. Deze klachten gaan vanzelf weer over, maar dat duurt meestal wel een tijdje. Je kunt de klachten zolang ze bestaan echter wel dragelijker maken met de volgende tips.

 [wp_ad_camp_2]

Tip 1. Krijg voldoende daglicht

Maak overdag een wandelingetje. In de herfst krijg je doordat de dagen korter worden steeds minder daglicht. Daglicht activeert het juiste hormoon om ons wakker en aandachtig te houden. Ga daarom vaak naar buiten om verlies aan daglicht te compenseren.

Tip 2. Eet veel stamppotten en eet stevige maaltijden

Het eten van winterse groenten en stamppotten zorgen ervoor dat we voldoende cortisol aan kunnen maken. Ook voor het ontbijt is het verstandig goed te eten. Kies dus niet voor koolhydraatrijke tussendoortjes (zoals koek en snoep), maar start met bijvoorbeeld een bord havermoutpap als ontbijt.

Tip 3. Zorg voor een juist slaapritme

Als je last hebt van een herfstdip wil je vaak weel slapen, maar doe dit dan wel op de juiste manier. Slaap in een verduisterde kamer en probeer 2 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Ga tussen 22.00 en 22.30 uur slapen en probeer dit 8 uur vol te houden.

Als de kamer voldoende donker is weet je lichaam ook wanneer het tijd is om wakker en alert te zijn.

Tip 4. Laat koolhydraatrijke tussendoortjes staan

Eet je veel suikers dan zul je last krijgen van een daling in de bloedsuikerspiegel, waardoor je voor je gevoel geen energie hebt. Daarna zul je weer willen eten, met als gevolg opnieuw een daling in de bloedsuikerspiegel. Je beland in een vicieuze cirkel en voor je het weet zitten de extra pondjes eraan. Vind hier tussendoortjes van minder dan 100 calorieën.

Tip 5. Ga bewegen

Een vaak gehoorde maar goed werkende tip; ga meer bewegen. Sporten maakt endorfines in de hersenen vrij, waardoor je je ontspannen zal voelen en je een energieboost zult krijgen. Ga echter niet door tot de uitputtingsgrens, dan helpt het sporten niet meer om je beter te voelen. Ook yoga en tai chi zijn goede opties.

Kom uit die herfstdip

Probeer met bovenstaande tips de klachten van een herfstdip te verminderen. Het is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving veel gezelliger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.