Meest voorkomende kwaaltjes aan het eind van de zwangerschap

eind van de zwangerschap
Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes aan het eind van de zwangerschap?

Vele vrouwen die zwanger zijn weten dat de laatste loodjes van de zwangerschap de zwaarste zijn. Je krijgt te maken met allerlei kwaaltjes en pijntjes en je wilt eigenlijk wel graag bevallen, ook al weet je dat de bevalling geen pretje gaat worden. Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes op het eind van de zwangerschap en wat kun je ertegen doen?

Vocht vasthouden

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Aan het eind van de zwangerschap bestaat de kans dat je gaat opzwellen, je handen en voeten gaan pijn doen en je moet je ringen op tijd afdoen. Ook kun je soms alleen nog maar slippers dragen. Wat kun je hiertegen doen? Probeer met je benen omhoog te slapen, zo stroomt het vocht makkelijker terug vanuit de benen. Eet zo min mogelijk zout, hierdoor houdt je lichaam minder vocht vast. Draag overdag steunkousen, zodat het vocht uit de benen wordt geperst. Blijf zoveel mogelijk water drinken, dan spoel je juist beter het lichaam dan dat je denkt dat je weinig moet drinken omdat je toch al vocht vasthoudt. Als laatst kun je nog een voetenbadje nemen, dit geeft ook snelle verkoeling en verlichting.  Check bij plotseling vocht vasthouden ook of je geen zwangerschapsvergiftiging hebt,  je kunt namelijk ook vocht vasthouden door een hoge bloeddruk.

[wp_ad_camp_2]

Zuurbranden

Alles wat je eet, zorgt ervoor dat je het zuur krijgt. Zelfs het drinken van thee met een koekje kan ervoor zorgen dat je oprispingen krijgt. Ook het gekruid eten kan zuurbranden veroorzaken. Wat vele zwangere vrouwen al heeft geholpen is het eten van vanillevla. Op de een of andere manier wordt de maag hier rustiger van. Probeer het zeker.

Harde ontlasting of obstipatie

vezelrijk ontbijt
Een vezelrijk ontbijt tegen obstipatie!

Ook geen onbekende kwaal is het hebben van verstopping, obstipatie of heel harde ontlasting. Tegenwoordig kun je Roosvicee Laxo kopen, dit bestaat uit limonade van pruimensiroop. Het zou de stoelgang bevorderen. Andere tips zijn het eten van fruit, ontbijtkoek of volkorenbrood. In ieder geval voeding met veel vezels erin. Ook is het goed om elke dag te bewegen in de vorm van een wandeling of fietsritje.

Bekkeninstabiliteit

Hier kan ik weinig over zeggen, omdat ik het zelf niet heb ervaren. Bekkeninstabiliteit veroorzaakt veel pijn en sommige vrouwen moeten al geruime tijd voor de bevalling rust gaan houden. Zij mogen niet veel meer dragen en doen. Dit is extra lastig als je al een kleintje hebt die ook de nodige aandacht eist.  Vind hier een goed boek met dvd over bekkenpijn.

Pijn in de ribben

Op het eind van de zwangerschap drukt de baarmoeder tegen de ribben aan of je krijgt af en toe een schop van je kleintje. Met name aan het eind van de dag kun je erge last hebben van je ribben en spieren in het bovenlichaam. Heerlijk om dan langgerekt in bed te kunnen liggen en volledig te ontspannen. Sommige vrouwen houden er juist van om in bad te gaan en zo te ontspannen.

Voorweeen

Het opengaan van de baarmoeder en tevens het indalen van je kleine kan je flinke pijn veroorzaken. Blijf rustig liggen of ga even plassen. Dit lucht vaak op. Een voorwee is anders dan echte wee doordat het niet als berg aanvoelt, de wee blijft even sterk en begint niet zachtjes en wordt steeds feller. Indien dat het geval is heb je te maken met echt weeën,

`s Nachts plassen

Hier is weinig tegen te doen, tegen het eind van de zwangerschap moet je helaas weer vaker plassen. Vaak lucht het op als je even bent geweest of kun je even afkoelen als je last hebt van nachtelijk zweten of als je het erg warm hebt.

Snel warm hebben

Niet echt een kwaal, maar je kun het snel warm hebben aan het eind van de zwangerschap. Kleed je niet te warm en maak je niet te druk, zijn hier de meest handige tips.

Eind van de zwangerschap?

Vanaf wanneer treden deze kwaaltjes op? Zo vanaf 33 weken beginnen mensen toch wel het een en ander te voelen. Bij sommige vrouwen begint het al bij 30 weken en bij anderen pas bij 37 weken. Doe in ieder geval rustig aan en volg je lichaam. Ga niet extra tillen of druk doen. Zorg dat je alle klusjes en regelzaakjes bij 35 weken zwangerschap al hebt gedaan, zodat je je rust kunt pakken wanneer nodig.

Andere kwaaltjes

Heb je zelf lastig van andere kwaaltjes of heb je tips om bepaalde kwaaltjes tegen te gaan? Laat ze hier gerust achter!

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.