Pastinaak lekker en gezond

Pastinaak is een ouderwetse groente die niet veel meer gegeten wordt. Dat is jammer, want het is een erg gezonde groente. Ook is de smaak van pastinaak niet onaangenaam en verrassend lekker.

Lees hier alles over deze groente en vind hier ook nog eens een recept voor een ovenschotel met deze wortel erin.

Is pastinaak een gezonde groente

Pastinaak is een wortelgroente en lijkt dan ook erg op de winterpeen.

pastinaak
Zo ziet pastinaak eruit!

Toch zijn er een aantal verschillen. Zo zijn de kleur en de smaak anders, pastinaak is wit en smaakt naar anijs, terwijl winterpeen oranje is en zoet van smaak.

Pastinaak is een ouderwetse groente die vroeger meer gegeten werd. De rol van pastinaak is later overgenomen door de aardappel. Wel is de groente nog steeds populair in Engeland en Ierland.

In pastinaak zit veel vitamine C, kalium en vezels. Vitamine C is sowieso goed voor de algehele gezondheid. De kalium is goed voor de spieren, zenuwen, hart en nieren. De vezels zorgen voor een goede stoelgang.

Per honderd gram bevat pastinaak 80 kcal, 18 milligram vitamine C, 10 milligram natrium en 50 milligram kalium.

Je kunt pastinaak, rauw, gekookt of gestoofd eten. Verder kun je hem ook gebruiken in een stamppot. Zo werd het vroeger gebruikt in het populaire Leidse gerecht hutspot.

Wil je weten hoe je pastinaak in soep kunt verwerken? Kijk dan verder in  dit boek met vele recepten!

Recept voor een ovenschotel met pastinaak

hutspot
De Leidse hutspot!

Benodigdheden voor de ovenschotel;

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram pastinaak
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 200 milliliter halfvolle melk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Dunschiller

Werkwijze voor het maken van de ovenschotel;

    1. Schil de aardappelen en maak er alvast kleine partjes van.
    2. Kook de aardappelen gaar.
    3. Verwijder bij de pastinaak het begin en eind en schrap de buitenkant eraf met een dunschiller.
    4. Snijd de pastinaak in dunne plakjes.
    5. Maak de uien en de knoflook schoon.
    6. Snijdt de uien en de knoflook klein.
    7. Fruit de uien en de knoflook in de olie.
    8. Voeg hieraan de plakjes pastinaak toe.
    9. Smoor de pastinaak in 10 minuten gaar.
    10. Warm de oven voor.
    11. Warm de melk op totdat het net niet kookt.
    12. Pureer de gekookte aardappelen samen met de melk, peper, zout en nootmuskaat.
    13. Schep het mengsel met pastinaak in een ovenschotel.
    14. Giet de aardappelpuree hier overheen.
    15. Zet de ovenschotel in de oven totdat er een knapperige laagje op te zien is. Dit kan het best onder de grill.

Eet smakelijk! 

Tot slot

Heb je dit gerecht uitgeprobeerd? Laat dan even weten hoe het je heeft gesmaakt!

Heb je verder nog tips of aanvullingen op dit artikel? Laat ze dan gerust achter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.